O Μακρόν κλείνει την πόρτα στους ιμάμηδες: «Δεν γίνεται να έχουμε τουρκικούς νόμους στη Γαλλία»

O Μακρόν κλείνει την πόρτα στους ιμάμηδες: «Δεν γίνεται να έχουμε τουρκικούς νόμους στη Γαλλία»

Με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα όπως η Γερμανία με το «μακρύ χέρι του Ερντογάν», ήταν αναμενόμενο ο Εμανουέλ Μακρόν να λάβει μέτρα κατά της «ξένης ανάμειξης» και της αποστολής ιμάμηδων από μουσουλμανικές χώρες.

Και το έκανε από την Μυλούζ της Αλσατίας, μιας περιοχής όπου ζει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα και η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της εκστρατείας της γαλλικής κυβέρνησης κατά του ισλαμισμού. «Δημιουργείται πρόβλημα όταν στο όνομα της θρησκείας ορισμένοι διαχωρίζουν εαυτούς από τη Δημοκρατία και ως εκ τούτου δεν σέβονται τους νόμους της», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, περίπου ένα μήνα πριν τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές στη χώρα, ανακοινώνοντας τον τερματισμό του προγράμματος που δημιουργήθηκε το 1997 και επέτρεπε σε εννέα χώρες να στέλνουν στη Γαλλία ιμάμηδες και δασκάλους για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και πολιτισμών, χωρίς να υπόκεινται στην εποπτεία των γαλλικών Αρχών.

Στο πρόγραμμα, που απευθύνεται ετησίως σε 80.0000 μαθητές, μετείχαν μέχρι τώρα μεταξύ άλλων η Αλγερία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία, που έστελναν κάθε χρόνο περίπου 300 ιμάμηδες στη Γαλλία. Έτσι η κυβέρνηση Μακρόν ζήτησε από το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο να βρει λύσεις και να εκπαιδεύσει ιμάμηδες που θα μιλούν Γαλλικά και δεν θα διασπείρουν ισλαμιστικές απόψεις.

Διμερείς συμφωνίες από εδώ και πέρα

Το υπό κατάργηση πρόγραμμα θα αντικατασταθεί από διμερείς συμφωνίες ώστε το γαλλικό κράτος να ελέγχει το περιεχόμενο των μαθημάτων που θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο. Η Γαλλία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με χώρες όπως η Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία, είπε ο Μακρόν, αλλά όχι με την Άγκυρα.

«Η Τουρκία μπορεί σήμερα να κάνει την επιλογή να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο μαζί μας ή όχι, αλλά δεν θα επιτρέψω σε καμία ξένη χώρα να τροφοδοτεί πολιτισμικές, θρησκευτικές ή σχετικές με ζητήματα ταυτότητας αποσχιστικές τάσεις στη Δημοκρατία μας. Δεν γίνεται να έχουμε τουρκικούς νόμους σε γαλλικό έδαφος. Με τίποτε», διεμήνυσε ο Μακρόν.

Η Τουρκία διευθύνει στη Γαλλία, όπως και στη Γερμανία, ένα ευρύ δίκτυο τζαμιών διά της πανίσχυρης Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Diyanet, ο προϋπολογισμός της οποίας επί Ερντογάν ενισχύθηκε δραματικά με τους επικριτές να λένε ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί την εν λόγω υπηρεσία ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και άσκησης επιρροής. Η Γαλλία που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, προσπαθεί εδώ και καιρό να αφομοιώσει τους μουσουλμάνους κατοίκους σε μια χώρα που παραμένει προσηλωμένη στη laicite – τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους βάσει νόμου του 1905 για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους.

Αντιδράσεις στην Τουρκία για τις εξαγγελίες Μακρόν

Στις εξαγγελίες του ο Μακρόν υπογράμμισε πως δεν σκοπεύει να περιθωριοποιήσει το σύνολο των Μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία. Όπως είπε άλλωστε, «μπορούμε να νιώθουμε πως φέρουμε διαφορετικές ταυτότητες, αν σεβόμαστε τους νόμους της Δημοκρατίας».

Οι δηλώσεις του, ωστόσο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ (από το κόμμα του Ερντογάν) να κατηγορεί τον Μακρόν για «ισλαμοφοβία». «Η Γαλλία θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει το ρατσιστικό και εγκληματικό παρελθόν της , αντί να εφεύρει έναν φανταστικό εχθρό όπως τον “ισλαμιστικό αυτονομισμό”» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι