Ο Πούτιν θέλει να πάψει να είναι φορολογικός παράδεισος η Κύπρος γιατί η Ρωσία χάνει τεράστια κεφάλαια

-

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών θεώρησε ανέφικτες τις προτάσεις της Κύπρου για τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας και η Ρωσία ξεκινά τη διαδικασία καταγγελίας της "σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας" με την Κύπρο από τις 3 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

«Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ξεκινά τη διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης, ώστε να εκπληρώσει της εντολή του Ρώσου Προέδρου για τη φορολόγηση εισοδημάτων υπό μορφή μερισμάτων και τόκων που καταβάλλονται από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι Ρώσοι θεώρησαν ασύμφορες και ανέφικτες τις προτάσεις της Κύπρου για τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

«Η Κύπρος υπέβαλε τις προτάσεις της κατά τη διάρκεια των συνομιλιών», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο, προσθέτοντας ότι τις ανέλυσε, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αποδυναμώνουν και καθιστούν ανέφικτο το αναμενόμενο αποτέλεσμα από ρωσικής πλευράς, που θέλει να στηρίξει την εθνική οικονομία και τα κοινωνικά προγράμματα και όχι να δει να αποσύρονται τεράστιοι χρηματοοικονομικοί πόροι ρωσικής προέλευσης από τη Ρωσία μέσω της Κύπρου».

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία αναφέρουν ότι το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών στις 10 Αυγούστου, ενώ θα αποτελέσει και ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία στις 8 Σεπτεμβρίου. Δηλώνουν δε άγνοια για την καταγγελία και θεωρούν το ζήτημα ανοιχτό.

Ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο

Από το 2018-2019, οι Ρώσοι φορολογούμενοι έχουν μεταφέρει στην Κύπρο πάνω από 3,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 38,2 δισ. ευρώ) αναφέρουν ρωσικές πηγές. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσε στο υπουργείο οικονομικών να αναθεωρήσει τις σχετικές συμφωνίες με Κύπρο, Μάλτα και Λουξεμβούργο και τα πρόσθετα έσοδα που θα λάβει η πολιτεία, να διατεθούν ως επιδόματα σε οικογένειες με παιδιά, άνεργους και σε άτομα προσωρινά σε αναστολή εργασίας λόγω  κορονοϊού.

Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου υπογράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1998 με σκοπό την ενθάρρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με ισχύ από τις 17 Αυγούστου του 1999. Σύμφωνα με την τρέχουσα έκδοση της συμφωνίας, ισχύει για όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι της μίας χώρας ή και των δύο.

Σήμερα η διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου παρέχει πολύ ελκυστικούς όρους όσον αφορά τη φορολογία για τους Ρώσους. Ο φόρος του εισοδήματος για τα μερίσματα στην Κύπρο μπορεί να μειωθεί έως 5% ή 10% και τα επιτόκια στα δάνεια έως 0%.  Στη Ρωσία  ο αντίστοιχος φόρος φτάνει το 13%-15%.

Δεν δέχτηκαν οι Κύπριοι

«Το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε στους ομολόγους του στην Κύπρο να αυξήσουν τους φόρους για τα μερίσματα και τα επιτόκια στα δάνεια έως και 15%, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα, γιατί η κυπριακή πλευρά έθετε μια σωρεία εξαιρέσεων που ουσιαστικά κατέβαζε και πάλι τα επιτόκια», είπαν οι Ρώσοι.

Η Κύπρος είναι από τους πιο ελκυστικούς φορολογικούς προορισμούς: τα εισοδήματα από τα μερίσματα καταβάλλονται με μειωμένα επιτόκια από όποια εταιρεία είναι καταχωρημένη εκεί και στη συνέχεια αυτό το εισόδημα μπορεί να μεταφερθεί σε υπεράκτιες εταιρείες.  Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας στα τέλη Μαρτίου απέστειλε στην Κύπρο μια επιστολή με πρόταση αναθεώρησης της τρέχουσας συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας. Παρόμοιες επιστολές έχουν σταλεί και στο Λουξεμβούργο και στη Μάλτα. Με την αύξηση του φόρου που επιδιώκει ο Πούτιν,  οι υπεράκτιες εταιρείες θα γινουν λιγότερο επικερδείς.

 

 

 

 

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.