Ο πρώην επικεφαλής του FBI κατά του Τραμπ

-

Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκληματική πρόθεση για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, στην διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ.

“Όπως φαίνεται είχε, σε σχέση με δύο επεισόδια. Η οδηγία προς τον πρώην Νομικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν για την απόλυση του Μιούλερ, μου έρχεται στο μυαλό ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα,” εγκληματικής πρόθεσης, απάντησε ο Κόμεϊ.

“Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από το νόμο και δεν αποδέχομαι την λογική ότι επειδή ο πρόεδρος ηγείται της εκτελεστικής εξουσίας, δεν μπορεί να παρεμποδίσει την δικαιοσύνη σε σχέση με τις δραστηριότητες της εκτελεστικής εξουσίας,” είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. “Αυτό είναι εντελώς τρελό και μία συνταγή παρανομίας,” δήλωσε ο πρώην διευθυντής του FBI.

Η εμφάνιση του Κόμεϊ στην ανοιχτή εκδήλωση έγινε ακριβώς με την συμπλήρωση δύο χρόνων από την απόλυσή του, από τον πρόεδρο Τραμπ. Η εξέλιξη αυτή, οδήγησε τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν να προχωρήσει στον διορισμό του Μιούλερ, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Μιούλερ από την πλευρά του προσπέρασε το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ, παρά το γεγονός ότι το πόρισμά του απαριθμεί περιπτώσεις στις οποίες, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από συνεργάτες του να προχωρήσουν σε ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο Μιούλερ καταγράφει ότι οι προσπάθειες αυτές, ήταν ανεπιτυχείς, καθώς οι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ αρνήθηκαν να εκτελέσουν τις εντολές του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε προχθές στην επίκληση του λεγόμενου υπηρεσιακού απορρήτου (executive privilege) για το σύνολο του πορίσματος του Μιούλερ, αλλά και για τα αποδεικτικά στοιχεία που το συνοδεύουν, κλιμακώνοντας την ένταση στην συνταγματική κρίση μεταξύ των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και του Λευκού Οίκου.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, ο Μιούλερ διερεύνησε το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή πρώην ή εν ενεργεία συνεργάτες και συμβούλους του στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα είχε επεκτείνει το πλαίσιο της έρευνας και στην διερεύνηση των επιχειρηματικών και λοιπών δραστηριοτήτων πρώην συνεργατών του προέδρου Τραμπ με την Ρωσία κι άλλες χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό, του πρώην πρόεδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Ο Κόμεϊ απολύθηκε, όταν ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να του ζήτησε τον τερματισμό της έρευνας που πραγματοποιούσε για τις προεκλογικές επικοινωνίες με την Ρωσία, του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.