Ο Ράμα για τα 12 μίλια στο Ιόνιο

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

«Απολύτως συνεπή με το Διεθνές Δίκαιο» χαρακτήρισε την επέκταση, από την πλευρά της Ελλάδας, των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις με αφορμή σχόλια της αλβανικής αντιπολίτευσης.

«Αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε κάθε χώρα με πρόσβαση στη θάλασσα, όταν η επέκταση αυτή δεν παραβιάζει τα συμφέροντα μιας άλλη χώρας» είπε.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αφορά σε καμιά περίπτωση στις διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και τα στενά της Κέρκυρας και κατηγόρησε εκείνους που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ, την οποία απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

«Αυτοί που υπέγραψαν εκείνη την παράλογη συμφωνία, προσπαθούν τώρα να προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες εξάπτοντας εθνικές ευαισθησίες», είπε. Εν συνεχεία επιτέθηκε στα ΜΜΕ της χώρας του λέγοντας ότι «για μια κουβέντα του Έλληνα πρωθυπουργού ξεσηκώσατε τον κόσμο».

Συνεχίζοντας επ’ αυτού, ο Έντι Ράμα τάχθηκε υπέρ της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών διευκρινίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία διακόπηκαν με την άνοδο στην εξουσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Εμπόδιο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αποτέλεσαν «τεχνικά προβλήματα, όπως η ανάγκη ανασυγκρότησης της αλβανικής ομάδας εμπειρογνωμόνων», όπως είπε.

Εξέφρασε, ωστόσο την αισιοδοξία του ότι η νέα συμφωνία θα είναι περισσότερο επωφελής για την Αλβανία σε σχέση με εκείνη του 2009, την οποία χαρακτήρισε παράλογη.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση η Αλβανία έχει στο θέμα αυτό συμβούλους από τρίτες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος προσωπικά έχει προτείνει σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, από εκείνη του πρωθυπουργού Σαμαρά μέχρι τη σημερινή, ότι στις συνθήκες που οι δύο πλευρές έχουν τις δικές τους αμετάβλητες διεκδικήσεις που δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις, τότε να αποταθούν σε μια τρίτη πλευρά φιλικά προσκείμενη προς τις δύο χώρες, η οποία να αναλάβει ρόλο διαιτησίας. Επίσης ισχυρίσθηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν αποδέχθηκε να γίνει προσφυγή στο αρμόδιο διεθνές δικαστήριο.

Προσέθεσε ότι οι Μητσοτάκης και Δένδιας επιθυμούν βελτίωση των σχέσεων επειδή «διαμαρτυρηθήκαμε έντονα στο παρελθόν και αναγκάστηκαν να καθίσουν οι Έλληνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα θέματα που εκκρεμούν μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα να υπάρξει για πρώτη φορά μια χαρτογράφησή τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι