Ο Ρούμπιο απειλεί τον Μαδούρο: Σοβαρές συνέπειες εάν...

-

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος επισκέφθηκε τα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας, προειδοποίησε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες εάν αναλάβει δράση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης και μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, ή πολιτών των ΗΠΑ που βρίσκονται στην επικράτεια της χώρας σε κρίση.

Ο Ρούμπιο απέφυγε να απαντήσει εάν θα υποστήριζε την ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, χώρα βυθισμένη σε πολιτική και οικονομική κρίση. Όμως ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής τόνισε πως είναι βέβαιος πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα μείνει άπραγη εάν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας βλάψει ή φυλακίσει τον Γκουαϊδό.

«Υπάρχουν ορισμένες γραμμές και ο Μαδούρο γνωρίζει ποιες είναι», υπογράμμισε ο Ρούμπιο, γερουσιαστής της Φλόριντας που θεωρείται φωνή που επηρεάζει σημαντικά την πολιτική έναντι της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον. «Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές και θα είναι άμεσες», συμπλήρωσε.

Ο Ρούμπιο προειδοποίησε ακόμη τον Μαδούρο εναντίον του να στραφεί κατά του προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται στη χώρα κι ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιδράσει εάν πάθουν κάτι Αμερικανοί που εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής.

Ο γερουσιαστής ήταν ανάμεσα στα μέλη μιας αμερικανικής αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, όπου αποθηκεύεται ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλαν οι ΗΠΑ ενόψει της σχεδιαζόμενης παράδοσής της στη Βενεζουέλα την 23η Φεβρουαρίου.

Μολονότι ο Μαδούρο αρνείται να επιτρέψει την είσοδο των τροφίμων, των φαρμάκων και άλλων εφοδίων που έστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Γκουαϊδό δεσμεύθηκε εκ νέου το Σάββατο ότι θα μπουν εκατοντάδες τόνοι βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Ο Γκουαϊδό ανήγγειλε ότι σήμερα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζεται να μπει η βοήθεια στη Βενεζουέλα από την Κολομβία, τη Βραζιλία και το Κουρασάο, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης.

Η προθεσμία της 23ης Φεβρουαρίου αναγγέλλει μια αναμέτρηση με τον Μαδούρο, ο οποίος καταγγέλλει ένα «σόου» στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας να γίνει πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. Δεν είναι απόλυτα σαφές εάν ο στρατός θα επιτρέψει να μπει η βοήθεια στη χώρα, αν και η ηγεσία του ομνύει πίστη στον εκλεγμένο πρόεδρο.

Δεκάδες δυτικές κυβερνήσεις, όπως και αυτές πολλών γειτόνων της Βενεζουέλας, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο αρχηγό του κράτους. Ο Μαδούρο διατηρεί την υποστήριξη χωρών όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα, καθώς και τον έλεγχο σχεδόν όλων των κρατικών θεσμών.

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Κάρλος Τρουχίγιο, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), καθώς και ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάριο Ντίαζ-Μπαλάρτ από τη Φλόριντα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.