Ο Σίσι κατά της κυβέρνησης της Λιβύης… Τρομοκράτες, παραστρατιωτικοί

Ο Σίσι κατά της κυβέρνησης της Λιβύης… Τρομοκράτες, παραστρατιωτικοί

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, είναι «όμηρος» ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων. «Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ελεύθερη και αληθινά δική της βούληση; Διότι η κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι όμηρος ένοπλων και τρομοκρατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων», έκρινε ο Σίσι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Η τοποθέτηση του Σίσι καταγράφηκε τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χάφταρ ότι η μάχη για την Τρίπολη εισέρχεται σε νέα, «αποφασιστική» φάση. Πριν από οκτώ μήνες, ο Χάφταρ διέταξε να αρχίσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας. Όμως παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την ΚΕΕ πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση και σταμάτησαν την προέλαση του ΛΕΣ. Το αδιέξοδο στα μέτωπα έχει παγιωθεί εδώ και μήνες.

Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, όπως και ως έναν βαθμό η Ρωσία, είναι σαφές πως υποστηρίζουν τον Χάφταρ. Το Κατάρ και η Τουρκία υποστηρίζουν την κυβέρνηση στην Τρίπολη. Ο Σίσι έκρινε ότι η ασφάλεια της Αιγύπτου «επηρεάζεται άμεσα» από την κατάσταση στη Λιβύη. «Θα μπορούσαμε να είχαμε επέμβει στη Λιβύη. Αλλά δεν το κάναμε, σεβαστήκαμε [την εθνική κυριαρχία] της Λιβύης (…) για να διατηρήσουμε την αδελφοσύνη» στη σχέση των δύο χωρών, πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο, ο επικεφαλής της ΚΕΕ Φάγεζ Σάρατζ υπέγραψε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συμφωνία που αφορά την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, αντίπαλο της Αιγύπτου στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον Σάρατζ στη Κωνσταντινούπολη, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση του 2011 που είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Το τρέχον διάστημα, η πετρελαιοπαραγωγική χώρα της βόρειας Αφρικής έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: την ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και μια ανταγωνιστική κυβέρνηση, με έδρα το Τομπρούκ, που συνδέεται με τον Χάφταρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι