Ο στρατάρχης αλ Σίσι “κόβει” τους στρατιωτικούς από την πολιτική…

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επικύρωσε νόμο ο οποίος απαγορεύει σε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, να θέτουν υποψηφιότητα για την προεδρία, ή το κοινοβούλιο, άνευ έγκρισης από την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία. Η νομοθετική αλλαγή καταγράφεται αφού οι Αιγύπτιοι ενέκριναν πέρυσι με δημοψήφισμα την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος που δυνητικά μπορεί να επιτρέψει στον Σίσι, άλλοτε στρατάρχη που εξελέγη πρόεδρος το 2014 κι επανεξελέγη το 2018, να μείνει στην εξουσία ως το 2030.

«Οι αξιωματικοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι σε προεδρικές, βουλευτικές ή τοπικές εκλογές χωρίς την άδεια του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΑ)», ανέφερε η αγγλόφωνη έκδοση The Egyptian Gazette. Το ΑΣΕΑ, κορυφαίο όργανο του αιγυπτιακού στρατού, διευθύνει ο Σίσι από το 2014. Με μια σύντομη παρένθεση μετά τη λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου του 2011 που οδήγησε σε παραίτηση τον Χόσνι Μουμπάρακ, την Αίγυπτο ουσιαστικά κυβερνούν οι στρατιωτικοί από το 1952. Ο στρατός, που παρουσιάζεται ως ο προστάτης του λαού, είναι πανταχού παρών στην αιγυπτιακή κοινωνία κι ο ρόλος του ενισχύεται ολοένα περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ιδίως στον τομέα της οικονομίας.

Ο σημερινός πρόεδρος της χώρας ανέλαβε την εξουσία το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μούρσι, του μόνου αρχηγού του κράτους που ήταν πολίτης, εκλεγμένος δημοκρατικά. Στις προεδρικές εκλογές του 2018, ουσιαστικά όλοι οι σοβαροί αντίπαλοι του Σίσι είτε συνελήφθησαν, ή αποθαρρύνθηκαν. Ο πρώην επιτελάρχης Σάμι Άναν συνελήφθη λίγο καιρό αφού ανακοίνωσε πως θα έθετε υποψηφιότητα. Αποφυλακίστηκε στα τέλη του 2019, έπειτα από ενάμιση χρόνο πίσω από τα σίδερα.

Εξάλλου, ο νόμος που επικύρωσε ο Σίσι ενισχύει ακόμη περισσότερο τον θεσμικό ρόλο του στρατού, επιτρέποντάς του να εκφράζει γνώμη όσον αφορά προτάσεις για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος και για σχέδια νόμου που σχετίζονται με τα πολιτικά δικαιώματα, τις εκλογές και την εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας έχει εφεξής υποχρέωση να διορίζει αξιωματικό σύμβουλο κάθε κυβερνήτη των 27 στρατιωτικών επαρχιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι