Ο Τραμπ θα έδινε χάρη στον Ασάνζ αν κατονόμαζε την πηγή των e-mail

-

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να δώσει χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή των WikiLeaks, αν αυτός αποκαλύψει την πηγή που του έδωσε τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Αυτό αναφέρθηκε σήμερα σε δικαστήριο του Λονδίνου και η δικηγόρος του Ασάνζ, Τζένιφερ Ρόμπινσον, δήλωσε πως το άκουσε το 2017 από Ρεπουμπλικανό βουλευτή και από άτομο σχετιζόμενο με το πολιτικό γραφείο του Τραμπ.

Σύμφωνα με την Ρόμπινσον ειπώθηκε στον Ασάνζ ότι ο Τραμπ ενέκρινε τη διαπραγμάτευση και πως ο βουλευτής θα συναντούσε αργότερα τον πρόεδρο για να του μεταφέρει την αντίδραση του Ασάνζ στην προτεινόμενη συμφωνία.

Είπε πως η συμφωνία παρουσιάστηκε στον Ασάνζ ως μια λύση «win-win» (ωφέλιμη για όλους) που θα του επέτρεπε να «συνεχίσει τη ζωή του» και σε αντάλλαγμα θα ήταν επίσης πολιτικά επωφελής για τον Τραμπ.

«Η πρόταση που έγινε από το μέλος του Κογκρέσου Ροραμπάχερ ήταν ο κ. Ασάνζ να κατονομάσει την πηγή για τις δημοσιοποιήσεις του 2016 με αντάλλαγμα κάποιας μορφής χάρη», ανέφερε η Ρόμπινσον σε έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016, τα WikiLeaks δημοσίευσαν μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Αυτά έπλητταν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ήταν αποτέλεσμα χάκινγκ από Ρώσους στο πλαίσιο της προσπάθειάς της Ρωσίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξή της και ο Τραμπ αρνήθηκε οποιαδήποτε συνέργεια με τη Μόσχα. Έρευνα του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μιούλερ δεν κατέδειξε αν μέλη του επιτελείου του Τραμπ συνωμότησαν με τη Ρωσία στη διάρκεια των εκλογών.

Ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ, 49 ετών, προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνωμοσία και για χακάρισμα κυβερνητικών υπολογιστών, για παραβλιαση του νόμου περί κατασκοπίας και κρατικών απορρήτων, σχετικά με τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων τηλεγραφημάτων από το WikiLeaks το 2010-2011.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.