ΟΑΣΕ: Ισχυρές ενδείξεις εξαγοράς ψήφων στη Μολδαβία

-

Οι βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία, οι οποίες δεν ανέδειξαν μια σαφή πλειοψηφία, στιγματίστηκαν από «ισχυρές ενδείξεις εξαγοράς ψήφων και κατάχρησης κρατικών πόρων», ανακοίνωσαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη χαιρετίζει «έναν πραγματικό ανταγωνισμό» και εκτιμά πως «τα θεμελιώδη δικαιώματα έγιναν συνολικά σεβαστά».

«Όμως η εκστρατεία αμαυρώθηκε από κατηγορίες για πιέσεις σε δημόσιους λειτουργούς και από ισχυρές ενδείξεις εξαγοράς ψήφων και κατάχρησης κρατικών πόρων», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτό.

Στην έκθεση των παρατηρητών υπογραμμίζεται επίσης ο «έλεγχος των μέσων ενημέρωσης από πολιτικούς» και η «σύγχυση» που προκλήθηκε από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που συνδύασε για πρώτη φορά το αναλογικό εκλογικό σύστημα με τοπικές ψηφοφορίες.

Πρώτο με 31,3% των ψήφων στην ψηφοφορία με αναλογικό σύστημα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του φιλορώσου προέδρου Ίγκορ Ντοντόν αναμένεται να καταλάβει 34 έδρες από τις 101 του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Εκλογική Επιτροπή.

Το κόμμα του επιχειρηματία Ιλάν Σορ, ο οποίος έχει καταδικασθεί στο πλαίσιο μιας γιγάντιας απάτης ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, εισέρχεται επίσης στο κοινοβούλιο με 8,4% των ψήφων.

Η απουσία σαφούς πλειοψηφίας δημιουργεί φόβους για μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας σε μια χώρα που είναι βαθιά διαιρεμένη ανάμεσα στους υποστηρικτές ενός φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού και τους υποστηρικτές μιας προσέγγισης με τη Μόσχα.

Μόλις τρίτο με 23,9%, το Δημοκρατικό Κόμμα του πλούσιου επιχειρηματία Βλαντ Πλαχότνιουκ, που κυριαρχούσε στο απερχόμενο κοινοβούλιο, καθίσταται η δεύτερη πολιτική ομάδα του νέου κοινοβουλίου χάρη στις τοπικές ψηφοφορίες, εκλέγοντας 31 βουλευτές. Η φιλοκυβερνητική συμμαχία ACUM, η οποία ήρθε στη δεύτερη θέση με 26,4% των ψήφων, θα εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο από 26 βουλευτές.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.