Οι Γερμανοί και οι εξελίξεις στα Σκόπια

Οι Γερμανοί και οι εξελίξεις στα Σκόπια

Στις εξελίξεις στα Σκόπια, μετά την ψήφιση των τροπολογιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και του συνοδευτικού εφαρμοστικού νόμου αναφέρεται το σύνολο σχεδόν του γερμανικού τύπου.

Το Spiegel γράφει ότι η μετονομασία της χώρας ήταν μια βασική προϋπόθεση για να διευθετήσει η ΠΓΔΜ μια διαφωνία 27 ετών με την Ελλάδα και σημειώνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χαϊκο Μάας χαιρέτισε την απόφαση αυτή.

«Οι εθνικιστές των δύο χωρών απορρίπτουν πάντως αυτή τη λύση εκφράζοντας φόβους για απώλεια της εθνική τους ταυτότητας», γράφει το γερμανικό περιοδικό, προσθέτοντας ότι «με την ψηφοφορία την Παρασκευή, το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας άλλαξε το σύνταγμα σε πολλά σημεία. Εκτός από την αλλαγή ονόματος, οι βουλευτες υιοθέτησαν επίσης μια διατύπωση που δηλώνει ότι η πΓΔΜ δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών κρατών».

Το Spiegel αναφέρεται και στις άμεσες επιπτώσεις που έχει η απόφαση στην ελληνική πολιτική σκηνή, υπογραμμίαζοντας ότι «ο Τσίπρας χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», όμως από την στιγμή που ο Καμμένος δεν τον ακολουθεί θα «πρέπει να επιδιώξει μια νέα πλειοψηφία».

Τονίζει τέλο ότι η Μέρκελ, που τον συνάντησε την Πέμπτη στην Αθήνα, «ενίσχυσε την πλάτη του», ενώ και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε πριν δύο ημέρες αισιόδοξος, ότι θα εξασφαλίσει αυτήν την «πλειοψηφία».

Die Zeit : Mια μακροχρόνια διαφωνία φτάνει στο τέλος της

Η ΠΓΔΜ θα πρέπει πλέον να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία, γράφει η γερμανική Die Zeit, τονίζοντας ότι οι βουλευτές του κοινοβουλίου στα Σκόπια αποφάσισαν να μετονομάσουν τη χώρα τους.

«Οι 81 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αντίστοιχης συνταγματικής τροπολογίας, επιτυγχάνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Για το λόγο αυτό, η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στηρίχθηκε και σε βουλευτες της αντιπολίτευσης», σημειώνει η Die Zeit.

«Τώρα το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσει με το βήμα αυτο. Η μετονομασία αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την Ελλάδα για να τερματιστει μια 30ετης διαφωνία για το όνομα μεταξύ των δύο χωρών. Με την τελική επικύρωση της συμφωνίας, η συμμετοχή της Βορειας Μακεδονίας θα ήταν δυνατή και στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης την εκτίμηση του υπουργού  Εξωτερικών Χέικο Μάας (SPD) ότι η Αθήνα θα επικυρώσει την συμφωνία και υπογραμμίζει ότι πλέον η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε «σύντομα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ανοίξει συνομιλίες για ένταξη με την ΕΕ».

Frankfurter Rundchau: Η Βόρεια Μακεδονία δεν θα διεκδικεί εδάφη γειτονικών χωρών

«Με την ψηφοφορία της Παρασκευής το κοινοβούλιο των Σκοπίων άλλαξε το σύνταγμα σε πολλά σημεία. Εκτός από την αλλαγή ονόματος, οι βουλευτες υιοθέτησαν επίσης μια τροπολογία που καθιστά σαφές ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών κρατών», τονίζει η Frankfurter Rundchau και προσθέτει ότι «τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλύσει τελικά τη διαφωνία για το όνομα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι