Οι Σοίμπλε των Βρυξελλών – Συνεχίζεται το “κόψε-ράψε” στις Βρυξέλλες

Το Twitter απέκλεισε τον Βελόπουλο

Νέα πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που η “συμβιβαστική” πρότασή του ικανοποίησε αρκετά τους σφιχτοχέρηδες του βορρά, αλλά θεωρήθηκε ένα είδος τρόικας από τους νότιους.

Η προηγούμενη πρόταση μετέφερε 50 δισ. από τις επιχορηγήσεις στα δάνεια και παράλληλα έβαζε μια κομψή επιτροπεία στους νότιους για λιτότητα και περικοπές ή πάντως για ελεγχόμενη διοχέτευση των κονδυλίων.

Στην προσπάθεια του κ. Μισέλ να πείσει τους Βόρειους ότι οι οροί εκταμίευσης είναι αρκετά αυστηροί για να αποσπάσει τη συναίνεσή τους άνοιξε «μέτωπο» με το Νότο. Οι μνήμες των μνημονίων είναι άλλωστε πρόσφατες στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία και κανείς δε θέλει κάθε δόση που θα παίρνει, να εξαρτάται από τις πρωτεύουσες του Βορρά και από την άποψη των βόρειων περί διαχείρισης, λιτότητας, “νοικοκυριού” κ.λπ. Πιο έκδηλα (ίσως και πιο ουσιαστικά) οργίζονται οι Ιταλοί, οι οποίοι και μονομαχούν αδιάκοπα με τους Ολλανδούς. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δείχνει πιο συμβιβαστικός.

Και μέσα σε όλα, είναι και κάποια κράτη με ασθενική οικονομία, που  διαμαρτύρονται ότι σχετικά ισχυρές οικονομίες όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος ενώ εκείνα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες -παράπονο Πολωνίας, Ουγγαρίας και άλλων κεντροευρωπαϊκών και ανατολικών χωρών. Υπάρχψουν δηλαδή και άλλα ζητήματα εκτός από του βορρά-νότου.

Επίσης η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν άλλο καημό, δεν θεωρούν διόλου θεμιτό να συνδέεται το “πακέτο” με θέματα δημοκρατικών αρχών και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και να γίνονται παρεμβάσεις στα εσωτερικά τους, ενώ η πανδημία είναι μια πληγή κοινή σε όλους, ανεξαρτήτως πολιτικής.  Άλλα ευρωπαϊκά κράτη όμως το βλέπουν ως ευκαιρία να πιέσουν και τις δύο χώρες να σέβονται – όπως λένε στις Βρυξέλλες – περισσότερο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.  Πολωνοί και Ούγγροι το θεωρούν ανήθικο, να τους πιέζουν  τώρα “επειδή τους βρήκαν στην ανάγκη”.

Οι Σόιμπλε των Βρυξελλών

“Εγώ θέλω το καλό όλης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, ώστε και αυτές να βγουν ενισχυμένες από την κρίση με τις σωστές μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους” επιμένει ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, που θα πάρουν και τα περισσότερα, η επιμονή των “βορείων” σημαίνει μειωμένη εθνική κυριαρχία και ταυτόχρονα παντελή έλλειψη αλληλεγγύης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι διακυβεύεται η συνοχή της ΕΕ, εκτός και αν τα πλουσιότερα βόρεια κράτη φανούν γενναιόδωρα προς το νότο. Οι Ιταλοί ήδη έχουν αρχίσει να οργίζονται με την έλλειψη συμπαράστασης που βίωσαν από τους  γείτονές τους στη διάρκεια της πανδημίας  που σάρωσε τη χώρα

Αντί η πανδημία να φέρει τα κράτη-μέλη πιο κοντά το ένα στο άλλο, μάλλον μεγαλώνει το χάσμα, καθώς έρχονται στην επιφάνεια και άλλα σημεία ρήξης, όπως η διαφορετική στάση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, καθώς και σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.  Και το οικονομικό χάσμα βορρά-νότου θα μεγαλώσει κι αυτό, ανεξαρτήτως του αν θα υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ή όχι. Δεν κλείνει η ψαλίδα.

Τα πλούσια κράτη έχουν επιχορηγήσει γενναιόδωρα τις επιχειρήσεις τους που τις χτύπησε η πανδημία, και έτσι έδωσαν σε αυτές (τις δικές τους, εγχώριες) ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ιταλικών, πορτογαλικών, ελληνικών ή ισπανικών επιχειρήσεων. Αυτό μεγεθύνει την ενδημική ανισορροπία μέσα στην ευρωζώνη μεταξύ βορρά και  νότου.

Αν σε αυτό προστεθεί και μια άνιση οικονομική ανάκαμψη, θα υπάρξουν οργισμένες αντιδράσεις και αντιευρωπαϊκό μένος σε όσες χώρες νιώσουν “οι χαμένες της υπόθεσης”. Και μπορεί και οι βόρειοι να νιώσουν οι χαμένοι, γιατί κι  αυτοί -από πλευράς τους- αισθάνονται ότι “τα λεφτά τους πετάγονται στη Μεσόγειο”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι