Οι Θεσσαλονικείς πιέζουν για κανονικό lockdown - Απόγνωση στα νοσοκομεία

-
Δημοσκόπηση: Ο κορονοϊός σαρώνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Η κυβέρνηση δεν παίρνει τα μέτρα που επιμένουν να ζητούν εδώ και μια εβδομάδα τα σημαντικότερα δημόσια πρόσωπα της συμπρωτεύουσας. Ο δήμαρχος, αλλά και ο πρύτανης του ΑΠΘ, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ζητούν επίμονα από την κυβέρνηση με επιστολή που συνυπογράφουν την επιβολή πλήρους και κανονικού lockdown σαν της προηγούμενης Άνοιξης.

Ο λόγος είναι ότι τα νοσοκομεία τους δεν αντέχουν άλλο και ενώ στην αρχή θεώρησαν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει γενικά μέτρα για όλη την Ελλάδα και ότι γι΄αυτό "τρέναρε" το θέμα της συμπρωτεύουσας, το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων. Στην επιστολή ζητούν λόγω του επιδημιολογικού προφίλ της πόλης τους, ολοκληρωτικό lockdown.

Ο αγώνας δρόμου στα νοσοκομεία

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που εφημέρευε, αναγκάστηκαν να μετατρέψουν μια μονάδα ανάνηψης με πέντε κρεβάτια σε ΜΕΘ. Μέσα σε λίγες ώρες τα τρία είχαν καλυφθεί. Και γίνονται περίπου 30-50 εισαγωγές την ημέρα μόνον στο ΑΧΕΠΑ. Στη συμπρωτεύουσα γίνονται μόνον τα εξαιρετικά επείγοντα χειρουργεία και όλα τα άλλα νοσήματα πλην κορονοϊού έχουν "μπει στο συρτάρι" και στην αναμονή.

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η χτεσινή εφημερία στο «Παπανικολάου», καθώς στις κλινικές COVID έγιναν 60 εισαγωγές. Τα νοσοκομεία έχουν μετατρέψει σε ΜΕΘ και τα χειρουργεία τους.«Εάν δεν ανακοπεί η σφοδρότητα του κύματος τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και προφανώς πρέπει να υπάρξει ένα plan b», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Open TV ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή έγιναν ακόμα 3.020 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας και από αυτές οι 390 ήταν για ΜΕΘ. Δεν έχουμε στοιχεία για τις συνολικές εισαγωγές του Σαββάτου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.