Οι Τούρκοι μεταφέρουν τζιχαντιστές στο Αζερμπαϊτζάν

-

Αξιόπιστες πηγές που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφεραν ότι η τουρκική κυβέρνηση μετέφερε τουλάχιστον 300 συμμάχους της Σύρους μαχητές, μισθοφόρους και τζιχαντιστές, από τα χωριά και τις πόλεις του επαρχίας Αφρίν στο βορειοδυτικό Χαλέπι. Από εκεί τους προωθεί στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει τεταμένες σχέσεις με την Αρμενία για το αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι ίδιοι οι μαχητές είπαν ότι μεταφέρονται στο Αζερμπαϊτζάν για να φρουρούν τα σύνορα του κράτους με μισθούς από 1.500 έως 2.000 δολάρια. Ωστόσο, το SOHR δεν έχει επαληθεύσει εάν ο προορισμός των μισθοφόρων θα είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη ή κάποια άλλη περιοχή.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, πηγές που επικαλείται το SOHR επιβεβαίωσαν ότι η τουρκική κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς των μισθοφόρων στη Λιβύη. Σύμφωνα με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία ελήφθη στον απόηχο της συμφωνίας Σάρατζ - Σάλεχ, οι στρατολογημένοι μισθοφόροι θα λαμβάνουν 600 δολάρια το μήνα έκαστος, ενώ αρχικά έπαιρναν 2.000 δολάρια.

Οι πηγές του SOHR ανέφεραν ότι μια νέα ομάδα Σύρων μισθοφόρων επέστρεψε από τη Λιβύη στη Συρία, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των επαναπατριζόμενων σε περισσότερους από 1.200 μέσα σε μόλις 10 ημέρες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του SOHR, ο αριθμός των μαχητών που έφτασαν στη Λιβύη ήταν 18.000 Σύροι μισθοφόροι, συμπεριλαμβανομένων  και 350 αγοριών κάτω των 18 ετών. Από αυτους, οι 7.100 επέστρεψαν στη Συρία αφού ολοκλήρωσαν τις συμβάσεις τους και έλαβαν τους μισθούς τους. Κατά άλλες πληροφορίες, ο αριθμός των τζιχαντιστών που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στη Λιβύη έφτασε τους 10.000, εκ των οποίων 2.500 Τυνήσιοι.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.