Οι τρεις επιλογές για την Τουρκία του Τραμπ... Τα γυρίζει ο Αμερικανός;

-
156

Τρεις πιθανές επιλογές για τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν στην Τουρκία, περιέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τον κ. Τραμπ, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιλέξουν να κερδίσουν «στρατιωτικά» στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες, θα μπορούσαν να πλήξουν την Τουρκία οικονομικά με κυρώσεις, ή θα μπορούσαν να διαμεσολαβήσουν για μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων.

Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ κέρδισαν τον ISIS και δεν υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. «Κάναμε τέλεια τη δουλειά μας», υπογράμμισε και σημείωσε ότι Τούρκοι και Κούρδοι μάχονται ο ένας απέναντι στον άλλο εδώ και 200 χρόνια.

«Η Τουρκία σχεδίαζε να επιτεθεί στους Κούρδους εδώ και καιρό»

Σε σειρά αναρτήσεών του προ ολίγων ωρών, ο κ. Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι η Τουρκία σχεδίαζε να επιτεθεί στους Κούρδους εδώ και πολύ καιρό, προσθέτοντας πως «πολεμούν για πάντα». Επέμεινε, δε, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατεύματα στην περιοχή της τουρκικής επιχείρησης. Ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι αγωνίζεται για να δοθεί τέλος «στους ατελείωτους πολέμους» και μιλά με τις δύο πλευρές.
Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: «Προμήθευσαν τους Κούρδους με εξελιγμένα όπλα»

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προμήθεια «εξελιγμένων και βαρέων» όπλων στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και στην ένοπλη πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) – που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. «Και η πλειονότητά τους έλαβε προμήθειες από τις ΗΠΑ ακόμη και πριν από τρεις ημέρες. Φορτηγά γεμάτα όπλα παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε.

Σε εξέλιξη η τουρκική επιχείρηση

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη για δεύτερη ημέρα βρίσκεται η τουρκική επιχείρηση στα εδάφη της βόρειας Συρίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι της Πέμπτης, έκανε λόγο για τουλάχιστον 109 νεκρούς τρομοκράτες, με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών σε 277. Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είχε κάνει γνωστό ότι ο τουρκικός στρατός έχει πλήξει 181 στόχους των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ως παρακλάδι του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση. ​Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) - παρακλάδι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) - αποτελούν, σύμφωνα με την Άγκυρα, την ένοπλη πτέρυγα του PKK.