ΟΗΕ: Η "δίκαιη" Τουρκία κόπτεται για τον φόνο Κασόγκι

-
Μετά τον

Η Τουρκία συνομιλεί με τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι απαιτείται μια διεθνής έρευνα που θα αποφανθεί ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου όπου είχε πάει για να παραλάβει έγγραφα για τον γάμο του.

"Έχουμε ξεκινήσει να λαμβάνουμε αιτήματα για μια διεθνή έρευνα, συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το ζήτημα. Η προσδοκία μας είναι ουσιαστικά να μην είναι τίποτα από αυτά απαραίτητο και η Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι", είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Από τον περασμένο μήνα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη αν έφταναν σε αδιέξοδο οι διμερείς επαφές με τη Σαουδική Αραβία.

Χθες η Τουρκία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποδώσει δικαιοσύνη για τον Κασόγκι με βάση το διεθνές δίκαιο, μετά την άρνηση του Ριάντ να εκδώσει δύο υπόπτους που, σύμφωνα με την Άγκυρα, σχεδίαζαν τη δολοφονία του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε ότι η άρνηση του Ριάντ να εκδώσει τους υπόπτους είναι "απογοητευτική" και θα ενισχύσει τις επικρίσεις εκείνων που πιστεύουν ότι "η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να καλύψει τον φόνο".

Ο Αλτούν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι σαουδαραβικές αρχές δεν συνεργάζονται επαρκώς και ότι η Τουρκία έχει "ελάχιστες ενδείξεις" ότι οι Σαουδάραβες εισαγγελείς σκοπεύουν να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.