ΟΗΕ: Κίνα - Ρωσία μπλοκάρουν σχέδιο απόφασης για το Σουδάν

-

Το Πεκίνο, με την υποστήριξη της Μόσχας, απέτρεψε την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός σχεδίου απόφασης που καταδίκαζε τους θανάτους αμάχων στο Σουδάν και αξίωνε να τερματιστεί αμέσως η βία, ανέφεραν διπλωμάτες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών, η Βρετανία και η Γερμανία διένειμαν κείμενο που προέτρεπε τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα τον Απρίλιο και τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν να συνεργάζονται» προκειμένου «να εξευρεθεί συναινετική λύση στην τρέχουσα κρίση».

Όμως η Κίνα απέρριψε το κείμενο αυτό και η Ρωσία επέμεινε ότι το ΣΑ πρέπει να αναμείνει την αντίδραση της Αφρικανικής Ένωσης, διευκρίνισαν διπλωμάτες. Το σχέδιο απόφασης που προτάθηκε ήταν «μονομερές», έκρινε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη, προτρέποντας τα άλλα κράτη μέλη να επιδείξουν μεγάλη «σύνεση» μπροστά «σε αυτή την κατάσταση».

«Δεν θέλουμε να προωθήσουμε μια μονομερή απόφαση. Αυτό θα μπορούσε απλά να δηλητηριάσει περαιτέρω την κατάσταση», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη δίωρη συνεδρίαση του ΣΑ. Οι καταδίκες διαδέχονται η μια την άλλη σε διεθνές επίπεδο μετά τη διάλυση διά της βίας της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ, όπου σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών χθες Τρίτη, τουλάχιστον 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.

Η ανακοίνωση του στρατιωτικού μεταβατικού συμβουλίου την Τρίτη ότι θα οργανώσει εκλογές σε εννέα μήνες απορρίφθηκε από το κίνημα διαμαρτυρίας και καταγγέλθηκε από το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και το Όσλο.

Μετά την αδυναμία του ΣΑ να συνεννοηθεί, οκτώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τόνισαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ότι «καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις από τις σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον αμάχων». Οι χώρες αυτές (Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία, Σουηδία) είδαν στην απόφαση του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου «να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις, να ονομάσει κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές μέσα σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα» μια «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη.

«Καλούμε να μεταβιβαστεί η εξουσία μέσω διαπραγματεύσεων σε μια πολιτική κυβέρνηση όπως απαιτεί ο λαός του Σουδάν», προστίθεται στο ίδιο κείμενο. Τα κράτη-μέλη του ΣΑ, που συνεδρίασαν κατόπιν αιτήματος του Βερολίνου και του Λονδίνου, άκουσαν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Νίκολας Χέισομ, ο οποίος συνεργάζεται με την Αφρικανική Ένωση στην προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στην κρίση.

Ο Χέισομ είπε στον Τύπο ότι δεν έχει «χάσει τις ελπίδες» του. Διπλωμάτες επισήμαναν ότι αναμένουν να συγκληθεί το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης — κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα — για να εξετάσει την αντίδραση στην κρίση. «Χρειαζόμαστε την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατεπειγόντως», έκρινε ο Κρίστοφ Χόισγκεν, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, πριν από τη συνεδρίαση.

«Η νομιμοποίηση δεν προέρχεται από την κάννη ενός τυφεκίου», πρόσθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης. Οι στρατηγοί οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία πριν από σχεδόν δύο μήνες ανακοίνωσαν χθες ότι ακυρώνουν όλα τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν στις συνομιλίες με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα οργανώσουν εκλογές μέσα «σε εννέα μήνες».

Ο στρατός ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ, που παρέμεινε στην εξουσία στο Σουδάν επό σχεδόν τριάντα χρόνια, την 11η Απριλίου, έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.