Οπαδοί του Γκουαϊδό κατέλαβαν μέρος της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Μπραζίλια

-

Οπαδοί του Χουάν Γκουαϊδό κατέλαβαν σήμερα ένα τμήμα της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Μπραζίλια, αφού μέλη του προσωπικού τους άνοιξαν τις πόρτες και δήλωσαν πίστη στον επικεφαλής της βενεζουελανής αντιπολίτευσης.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε  η πρεσβευτής που έχει οριστεί από τον Γκουαϊδό, Τερέσα Μπελάντρια. Σύμφωνα πάντως με πηγή στην βραζιλιάνικη αστυνομία, η ομάδα αυτή «προσπαθεί να διαπραγματευθεί ειρηνικά» με τους υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στους κόλπους της διπλωματικής αντιπροσωπείας, όπου η κατάσταση είναι συγκεχυμένη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν δύο εικοσιτετράωρα μετά το πραξικόπημα κατά του προέδρου Μοράλες στη Βολιβία και λίγες ώρες πριν την σύνοδο κορυφής των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών BRIGS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

«Τα γραφεία της πρεσβείας μας κατελήφθησαν δια της βίας σήμερα το πρωί. Θεωρούμε πως η βραζιλιανή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του προσωπικού μας και των εγκαταστάσεών μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. Την ίδια ώρα, η Μπελάντρια διαβεβαίωσε πως μέλη του προσωπικού στους κόλπους της πρεσβείας παρέδωσαν «οικειοθελώς τη διπλωματική αποστολή» και κάλεσε όλους τους διαπιστευμένους αξιωματούχους της πρεσβείας και στα επτά προξενεία της Βενεζουέλας (στη Βραζιλία) να λάβουν την ίδια απόφαση.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου υποστηρίζει ενεργά τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ανακηρύχθηκε μονομερώς πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίζεται από περίπου 50 πρωτεύουσες

«Αν η Βραζιλία αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, γιατί η πρεσβευτής Τερέσα Μπελάντρια, την οποία εκείνος διόρισε, δεν βρίσκεται ήδη μέσα στην πρεσβεία; Φαίνεται πως αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται είναι σωστό και δίκαιο», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου, ένας από τους γιους του προέδρου. Την ίδια ώρα, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας που παρέμεινε πιστός στον πρόεδρο Μαδούρο, αφηγήθηκε, σε ένα βίντεο που διακίνησε το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του πρώην προέδρου Λούλα, πως «ξένα προς την πρεσβεία πρόσωπα μπήκαν σ' αυτήν και παραβιάζουν το έδαφος της Βενεζουέλας».

Τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπολσονάρου ετοιμάζεται να έχει μια διμερή συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ως προοίμιο της συνόδου κορυφής των BRICS αύριο στην Μπραζίλια. Στους κόλπους των BRICS επικρατούν διαφωνίες σχετικά με τη Βενεζουέλα. Η Βραζιλία είναι η μοναδική χώρα στην ένωση αυτή που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Χουάν Γκουαϊδό, ενώ η Κίνα, όπως και η Ρωσία, υποστηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.