Οργή στη Βραζιλία για τον φόνο 14χρονου μαύρου από αστυνομικά πυρά

Οργή στη Βραζιλία για τον φόνο 14χρονου μαύρου από αστυνομικά πυρά

Ο Ζοάο Πέντρο Μάτος Πίντο ήταν μόλις 14 ετών όταν έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στη διάρκεια επιχείρησης κατά συμμοριών σε μια από τις φαβέλες της Βραζιλίας.

Ο φόνος του μαύρου εφήβου πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών στη Βραζιλία και προκάλεσε συγκρίσεις με την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ 9.000 χλμ βορειότερα, στη Μινεάπολη, που άναψε το φιτίλι της οργής στις ΗΠΑ. Επτά μέρες πριν τον φόνο του Αφροαμερικανού ο 14χρονος Βραζιλιάνος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες που τον βρήκαν πισώπλατα. Και οι δύο ήταν μαύροι. Και οι δύο θύματα της ρατσιστικής, αλόγιστης αστυνομικής βίας.

Ο Ζοάο Πέντρο Μάτος Πίντο σωριάστηκε νεκρός μέσα σ’ ένα σπίτι στη φαβέλα Complexo do Salgueiro του Σάο Γκονσάλο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι και πυροβόλησαν το νεαρό Βραζιλιάνο, αν και η αστυνομία υποστηρίζει ότι το παιδί σκοτώθηκε σε διασταυρούμενα πυρά στη διάρκεια καταδίωξης εμπόρων ναρκωτικών.

Το τέταρτο ανήλικο θύμα

Ο Ζοάο Πέδρο είναι το τέταρτο ανήλικο θύμα από τον Μάιο του 2019 που χάνει τη ζωή του στη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας, τα χέρια της οποίας έχει φροντίσει να λύσει με νόμο ο πρόεδρος της χώρας Ζαϊχ Μπολσονάρου. Χιλιάδες Βραζιλιάνοι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια , το 75% των οποίων ήταν μαύροι.

«Το μπροστινό παράθυρο ήταν γεμάτο με τρύπες από σφαίρες. Η τηλεόραση καταστράφηκε, το λίβινγκ ρουμ, το υπνοδωμάτιο, τα πάντα. Το γρασίδι κάηκε από τις χειροβομβίδες που πετούσαν. Ήταν φρικτό», είπε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian η θεία του Ζοά Πέντρο, Ντενίζε Ρόζα Μάτος Πίντο, που ήταν παρούσα όταν η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι της.

«Είχε όνειρα, ήθελε να γίνει πετυχημένος δικηγόρος», δήλωσε συντετριμμένος ο πατέρας του παιδιού. «Μου έλεγε πάντα: “μπαμπά, κάποια μέρα θα σε κάνω περήφανο”. Κι εγώ του απαντούσα: “δεν αμφιβάλλων γιε μου”. Ήταν τόσο αφοσιωμένος στο στόχο του. Ήξερε τι ήθελε να πετύχει στη ζωή του»…

Οι μαύροι της Βραζιλίας στο στόχαστρο

Ο φόνος του Ζοάο Πέντρο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για την αυξανόμενη αστυνομική βία, ακόμη και στη διάρκεια της καραντίνας που επέβαλε η κυβέρνηση Μπολσονάρου για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο άνω των 31.000 ανθρώπων στη Βραζιλία.

Την ερχόμενη Κυριακή Βραζιλιάνοι θα κατέβουν για δεύτερη φορά αυτή τη βδομάδα στους δρόμους για να καταγγείλουν τις επιθέσεις της αστυνομίας στις φαβέλες, τη «γενοκτονία των μαύρων», όπως λένε. «Πρέπει να σταματήσει αυτό. Η αστυνομία θα έπρεπε να μας προστατεύει, όχι να μας σκοτώνει», λέει ο πατέρας του Ζοάο Πέντρο.

Το πρώτο 15ήμερο από την έναρξη της καραντίνας, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μπολσονάρου η αστυνομία μείωσε τις επιχειρήσεις στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, αλλά στα μέσα Απριλίου οι συγκρούσεις και οι ανταλλαγές πυρών εντάθηκαν και μόνον στην πόλη αυτή σκοτώθηκαν τον μήνα εκείνο 177 άνθρωποι, ένας κάθε τέσσερις ώρες… Τον Μάιο, κι ενώ συνέχιζε να αυξάνεται δραματικό ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία στη Βραζιλία, εντάθηκαν και οι έφοδοι της αστυνομίας – σε μία μόνον επιχείρηση βρήκαν το θάνατο 13 άνθρωποι…

«Αντί να στέλνει γιατρούς και νοσοκόμες για να προστατέψουν τους κατοίκους από την Covid-19 η κυβέρνηση στέλνει αστυνομικούς, αλεξίσφαιρα οχήματα και ελικόπτερα να μας σκοτώνουν», λέει ο Μπρούνο Ιτάν, κάτοικος μιας από τις μεγαλύτερες φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Άμα τρέξει να φύγει ένας μαύρος, θεωρείται ένοχος»…

Η θεία του Ζοάο Πέντρο δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι πίσω από τον φόνο του ανεψιού της κρύβονται ρατσιστικά κίνητρα. «Υποτίθεται ότι όλοι είμαστε ίσοι, αλλά αν είσαι στο λεωφορείο και μπουν μέσα αστυνομικοί, πρώτα τους μαύρους θα ψάξουν. Αν τρέξει να φύγει ένας μαύρος, θεωρείται ένοχος. Έχουμε απηυδίσει«, λέει.

«Η αστυνομία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στις φαβέλες ζουν καλοί άνθρωποι, αξιοπρεπείς μαύροι. Αλλά, όταν έρχονται εκεί, μας αντιμετωπίζουν όλους σαν εγκληματίες», προσθέτει απογοητευμένος ο πατέρας του τελευταίου εφήβου που έχασε τη ζωή του λόγω της αστυνομικής βίας στη Βραζιλία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι