Ορκίστηκε η κυβέρνηση Λέγκας και "Πεντάστερων" στην Ιταλία

-
Κόντε: O καθηγητής της λελογισμένης ιταλικής

Μετά από ένα μίνι πραξικόπημα, το οποίο προκάλεσε κραδασμούς στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο ορκίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο μέγαρο Κυρηνάλιο, η  κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα.

"Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους", επανέλαβαν όλοι οι υπουργοί, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα,η άρνηση του οποίου να δεχθεί ως υπουργό Οικονομικών τον Σαβόνα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σχεδόν από το σύνολο του ιταλικού πολιτκού κόσμου.

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει πέντε γυναίκες, ενώ από τους 19 υπουργούς οι εννέα  επελέγησαν από τα Πέντε Αστέρια, οι επτά από την Λέγκα και οι τρεις είναι καθαρά τεχνοκράτες. Επίσης όλοι οι υπουργοί μετέχουν για πρώτη φορά σε κυβέρνηση, με μόνη εξαίρεση τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι είναι -αντίστοιχα- υπουργοί Εργασίας και Ανάπτυξης ο πρώτος και Εσωτερικών ο δεύτερος, αλλά παραλλήλως είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Μετά την ορκωμοσία, οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετέχουν στην δεξίωση, στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, επ' ευκαιρία της γιορτής της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.