Ουάσινγκτον και Ριάντ εξετάζουν τρόπους για να περιορίσουν την βόρεια απειλή για τη Σαουδική Αραβία

-
132

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν με τη Σαουδική Αραβία τρόπους για να μετριάσουν την απειλή από τον βορρά του βασιλείου, μετά τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου απέφυγαν να διευκρινίσουν τι είδους αλλαγές στα αμυντικά συστήματα της Σαουδικής Αραβίας εξετάζονται.

Τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησε η Σαουδική Αραβία για να αποκτήσει υπερσύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Δύση, κυρίως με σκοπό να αποτρέψει επιθέσεις προερχόμενες από μεγάλο ύψος, αποδείχθηκαν ανεπαρκή απέναντι στα χαμηλού κόστους μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους κρουζ που έπληξαν την πετρελαϊκή βιομηχανία της.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείιο Reuters, είπε ότι λόγω της τροχιάς των πυραύλων και των drones –από τον βορρά και όχι από τον νότο– ήταν δύσκολο για το Ριάντ να αμυνθεί, γεγονός που καθιστά εμφανές το κενό στις αμυντικές δυνατότητές του.

"Υπήρξε μια επίθεση σε αυτήν την πετρελαϊκή εγκατάσταση και η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ διαβουλεύεται με τους Σαουδάραβες για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τις μελλοντικές επιθέσεις", δήλωσε ο συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ένας άλλος εκπρόσωπος, μιλώντας στο ίδιο μπρίφινγκ, απέφυγε να πει αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πιστεύουν ότι οι πύραυλοι και τα drones εκτοξεύτηκαν από το ιρανικό έδαφος. Αντί για αυτό, παρέπεμψε στα συμπεράσματα που θα εξάγει η Σαουδική Αραβία από τη δική της έρευνα.