Ουκρανία - αυτοκεφαλία: Χαρά στο Κίεβο, οργή στη Μόσχα

-

Ο ουκρανικός Τύπος χαιρετίζει το «σοβαρό πλήγμα» που κατάφερε στην επιρροή της Μόσχας στη χώρα η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να αναγνωρίσει αυτοκέφαλη εκκλησία στην Ουκρανία, ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν στην απόφαση αυτή τη «νομιμοποίηση ενός σχίσματος».

Η απόφαση αυτή, η οποία βάζει τέλος σε 332 χρόνια ρωσικής θρησκευτικής κηδεμονίας στην Ουκρανία, «θα έχει ιστορική σημασία τόσο για τη χώρα μας όσο και για τη Μόσχα», υπογραμμίζει με ενθουσιασμό η ουκρανική εφημερίδα Den. Η θέση της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στον κόσμο «εξασθένησε αισθητά», ενώ η Ρωσία υπέστη «ένα σοβαρό πλήγμα», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Έχουμε τη θρησκευτική ανεξαρτησία, όμως μας μένει να την αδράξουμε», σημειώνει ο ενημερωτικός ιστότοπος Glavkom. «Η μπάλα είναι στην περιοχή των Ουκρανών. Θα καταφέρουμε άραγε να συμφωνήσουμε γρήγορα; Η Κωνσταντινούπολη περιμένει τώρα την ενοποίηση των ουκρανικών εκκλησιών και την εκλογή ενός πατριάρχη», αναφέρει.

Η ουκρανική εφημερίδα Segodnia υπογραμμίζει από την πλευρά της την έκκληση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως «να απόσχουν τα μέρη από καταλήψεις θρησκευτικών κτιρίων» που ανήκουν σε άλλη κοινότητα, ενώ οι πιστοί στο Πατριαρχείο της Μόσχας εκφράζουν ήδη ανησυχίες για επιχειρήσεις με στόχο να τους πάρουν τις εκκλησίες τους στην Ουκρανία.

«Η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης νομιμοποίησε τους σχισματικούς του Κιέβου», τονίζει από την πλευρά της στον τίτλο της η ρωσική εφημερίδα Nezavissimaia Gazeta, εκφράζοντας ανησυχία για μια μελλοντική «διαρροή» πιστών του Πατριαρχείου της Μόσχας προς τη νέα ανεξάρτητη ουκρανική Εκκλησία.

«Η Κωνσταντινούπολη πήρε το Κίεβο από τη Μόσχα», συνοψίζει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για την Ορθοδοξία στο σύνολό της. Η κυβερνητική εφημερίδα Rossiskaia Gazeta προλέγει από την πλευρά της «πως αρχίζει κάτι τρομακτικό», εκτιμώντας πως το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως «παραβίασε την κόκκινη γραμμή» με την απόφασή του.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Novaia Gazeta υπογραμμίζει από την πλευρά της πως «η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης έκανε ένα περαιτέρω βήμα όσον αφορά την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας», προσθέτει όμως ότι «το ζήτημα δεν έχει οριστικά διευθετηθεί».

Οι ορθόδοξοι στην Ουκρανία είναι διαιρεμένοι: ένα μέρος τους ανήκει στην Εκκλησία που είναι συνδεμένη με το Πατριαρχείο της Μόσχας και ένα άλλο μέρος είναι πιστό στο Πατριαρχείο του Κιέβου, το οποίο αυτοανακηρύχθηκε μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1992.

Η Εκκλησία που εξαρτάται από το Πατριαρχείο της Μόσχας είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα σε αριθμό ενοριών, όμως όλο και περισσότεροι Ουκρανοί εντάσσονται στην Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.