Πάλι κουβέντα για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία του Ταγίπ…

Μιλάμε για θερμό επεισόδιο, ενώ ο υβριδικός πόλεμος είναι ήδη εδώ... Κώστας Γρίβας

Ξεκινά και πάλι σήμερα Δευτέρα στην Αθήνα ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Στον διάλογο αναμένεται συμμετάσχουν κοινές επιτροπές στρατιωτικών με τη συνδρομή διπλωματών, ενώ αρχικά θα υπάρξει αποτίμηση των προηγούμενων επαφών για τα ΜΟΕ.

Η Αθήνα θα προτείνει την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ. Στόχος, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι η άμεση επικοινωνία σε περιπτώσεις σοβαρών εμπλοκών στον αέρα, αλλά και η δυνατότητα επίλυσης ενδεχόμενων επεισοδίων στον Έβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, είχαν συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», οι κατ’ ιδίαν επαφές έλαβαν χώρα σε φιλικό πλαίσιο, με τους δύο υπουργούς να συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης «ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας». Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρεται να υποστήριξε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα».

Το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης

Σημειώνεται ότι η ένταση κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων. Η Αθήνα αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο», ενώ την ίδια άποψη υιοθέτησαν και άλλες χώρες της περιοχής. Ωστόσο, έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αθήνα η επικείμενη ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή αυτής της εξέλιξης, η οποία πάντως χαρακτηρίζεται ως «απολύτως αναμενόμενη». Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», έγκειται στο γεγονός ότι η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων, θα προχωρήσει σε θαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Επιμένει ο Ερντογάν

Πάντως, το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει «τα δικαιώματα τόσο Τουρκίας όσο και της Λιβύης στη Μεσόγειο». Δεν παρέλειψε δε, να ασκήσει κριτική στη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την παροχή χρηματοδοτικής και στρατιωτικής βοήθειας στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι