Παραμένουν στο βομβαρδισμένο Κέντρο 300 μετανάστες – Το κλείσιμο όλων μελετά η κυβέρνηση

-

Περίπου 300 μετανάστες παραμένουν κρατούμενοι στο Κέντρο της Τατζούρα, κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, την επομένη ενός αεροπορικού βομβαρδισμού που προκάλεσε τουλάχιστον 44 θανάτους και 130 τραυματισμούς, σύμφωνα με το γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Από τους 600 και πλέον μετανάστες που βρίσκονταν στο κέντρο, «300 είναι ακόμα εκεί», και λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΔΟΜ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάφα Μσέχλι, υπεύθυνη επικοινωνίας στο γραφείο του ΔΟΜ στη Λιβύη.

Η Μσέχλι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεκάδες μετανάστες διέφυγαν από το κέντρο κράτησης το βράδυ της Τρίτης μετά την αεροπορική επιδρομή.

Σε μια ανακοίνωση, ο ΔΟΜ ανέφερε αντίθετα σήμερα πως οι ομάδες του «εντόπισαν» και στη συνέχεια μετέφεραν στο νοσοκομείο «ομάδα μεταναστών που είχαν τραυματιστεί σε γειτονικές συνοικίες, αφού έφυγαν από την Τατζούρα μετά την επίθεση».

Η τραγωδία προκάλεσε χθες Τετάρτη διεθνή κατακραυγή, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεκλήθη εκτάκτως, μιας ομόφωνης καταδίκης της φονικής αυτής επίθεσης.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, από τους 600 και πλέον μετανάστες που κρατούνταν στην Τατζούρα, 187 είχαν εγγραφεί στον κατάλογό του για «εθελοντική επιστροφή». Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού περίπου 3.300 μετανάστες εξακολουθούν να κρατούνται μέσα και γύρω από τη λιβυκή πρωτεύουσα σε κέντρα «που θεωρείται πως κινδυνεύουν».

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Αλί Μπασάγκα δήλωσε πως η κυβέρνηση της Τρίπολης εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών και να αφήσει ελεύθερους τους κρατούμενους. Χιλιάδες από αυτούς κρατούνται μόνο σε κέντρα στην Τρίπολη.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις υπενθυμίζουν τακτικά την αντίθεσή τους στη μεταφορά μεταναστών που συλλαμβάνονται στη θάλασσα στη Λιβύη, όπου επικρατεί το χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και όπου τοποθετούνται «σε αυθαίρετη κράτηση» ή αφήνονται στο έλεος πολιτοφυλακών.

Η κατάστασή τους έχει γίνει πιο κρίσιμη αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση στις 4 Απριλίου του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, για την κατάκτηση της Τρίπολης, έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.