Πέντε χρόνια φυλακή στον πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας που είχε επί 30 χρόνια σε χρυσή αργομισθία τη σύζυγο και τα παιδιά του

-

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν καταδικάσθηκε σήμερα σε φυλάκιση 5 ετών, τα δύο από τα οποία χωρίς αναστολή, με την κατηγορία ότι "δημιουργησε πλασματικές θέσεις εργασίας" -κάτι που είχε δηλητηριάσει και την προεδρική εκστρατεία του το 2017.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στον Φιγιόν πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο και τριετής ποινή φυλάκισης επεβλήθη και στη σύζυγό του Πενελόπ Φιγιόν που υποτίθεται ότι εργαζόταν ως "βοηθός κοινοβουλευτικού έργου" από το 1983 έως το 2013 και έλαβε συνολικά 1.156.000 ευρώ. Τα παιδιά τους δεν αποδείχθηκε ότι δεν εργάσθηκαν και η αμοιβή τους δεν ήταν σκανδαλώδης.

Σε τρία χρόνια φυλακή καταδικάστηκε και το δεξί χέρι του Φιγιόν, Μαρκ Ζουλό,  που υπέγραφε για τη μισθοδοσία της συζύγου. Η δική του έφεση όπως και της Πενελόπ Φιγιον θα έχει όμως ανασταλτικό αποτέλεσμα.  Και οι τρεις μαζί θα πρέπει επίσης να επιστρέψουν στο γαλλικό δημόσιο το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, πέραν των προστίμων.

Έφαγε ξύλο το δεξί χέρι, όμως εξελέγη

Ο Μαρκ Ζουλό, πρώην δήμαρχος στη  Σαρτ και υφιστάμενος τρόπον τινά του  Φιγιόν την εποχή του σκανδάλου,  ήταν και πάλι χθες υποψήφιος δήμαρχος αλλά δεν πέτυχε να εκλεγεί. Εντούτοις εξελέγη δημοτικός σύμβουλος παρά το σκάνδαλο. Φεύγοντας χθες από το δημαρχείο άγνωστοι τον χτύπησαν -ξυλοκοπήθηκε αναφέρει η Le Monde.

Ο συνήγορος των Φιγιόν, ο Αντονέν Λεβί, δήλωσε πως θα καταθέσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης και ότι "όλα αυτά ήταν μια συνωμοσία για να χάσει τις εκλογές, κάτι που θα αποδειχθεί στο Εφετείο".

Στη φόρα όλα για τις εκλογές

Ο Φιγιόν ήταν υποψήφιος για την προεδρία το 2017, αλλά τότε αποκαλύφθηκε ότι παρουσίαζε ως εργαζομένη και βοηθό του την σύζυγό του και την πλήρωνε αδρά επί δεκαετίες, ενώ αποδείχθηκε ότι η Πενελόπ Φιγιόν δεν είχε πατήσει το πόδι της στο γραφείο. Όμως ακόμα κι αν το είχε πατήσει, ο δικαστής έκρινε ότι αμειβόταν δυσανάλογα για μια θέση χωρίς αρμοδιότητες και χρησιμότητα.

Ο Φιγιόν μέχρι το 2017 ήταν πρωθυπουργός υπό τον Νικολά Σαρκοζί (που ήταν πρόεδρος) και θεωρείτο φαβορί για την προεδρία, αλλά οι αποκαλύψεις λίγο πριν από τις εκλογές τον καταβαράθρωσαν. Τότε είχε αρνηθεί πως είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα και είχε αντιδράσει στις πιέσεις του κόμματος να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Όμως έχασε από τον πρώτο κιόλας γύρο της ψηφοφορίας.

Απορίας άξιο βέβαια γιατί αποκαλύφθηκε στο "παρά πέντε" κάτι που λάμβανε χώρα επί τρεις δεκαετίες. Όπως και να έχει, η δικαστής έκρινε ότι ο 66χρονος πολιτικός "επεδίωξε το προσωπικό κέρδος και το έθεσε υπεράνω του δημοσίου συμφέροντος, ότι με τη συμπεριφορά του μείωσε ακόμα περισσότερο το κύρος των πολιτικών αλλά τραυματισε και την εμπιστοσύνη του λαού προς αυτούς".

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.