Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, στην Αθήνα η «καυτή πατάτα»

-
452

Μετά από δύο αναβολές και άλλες τόσες καθυστερήσεις που κράτησαν δύο εικοσιτετράωρα η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε τελικά τις τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο.

Με 81 ψήφους υπέρ η Βουλή των Σκοπίων υπερψήφισε την Συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών και πλέον αντί για πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των 2/3 και πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του στη βάση της Συμφωνίας των Πεσπών.

Νωρίτερα το απόγευμα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε ανακοινώσει ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές). Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών αναμενόταν να ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA», οι οποίοι προκάλεσαν τις αναβολές και τις καθυστερήσεις.

Η κυβέρνηση των Σκοπιών είχε ανακοινώσει άλλωστε νωρίτερα ότι  επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”. Στην ανακοίνωση της  σημείωνε ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Δρομολογούνται εξελίξεις στην Αθήνα

Με την απόφαση της Βουλής των Σκοπίων η μπάλα έρχεται πλέον στο ελληνικό γήπεδο, καθώς είναι η σειρά της Αθήνας να επικυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί εξελίξεις στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς τελειώνει το μορατόριουμ και επέρχεται η προαναγγελθείσα σύγκρουση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Οι καθυστερήσεις στα Σκόπια υπήρξαν άλλωστε η αναβολή της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο, στην οποία θα κρινόταν και το μέλλον της συγκυβέρνησης. Μετά την απόφαση των Σκοπίων όμως οι εξελίξεις θα τρέξουν και στην Αθήνα και τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να είναι κρίσιμα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως φαίνεται να κάνει μια υποχώρηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς στο τελευταίο του tweet αναφέρει: "Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό".