Πιέσεις Πομπέο για την Βενεζουέλα, διαλέξτε πλευρά λέει στις άλλες χώρες

-
81

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα τις χώρες να «επιλέξουν πλευρά» στην κρίση της Βενεζουέλας, αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ήδη ως νόμιμο πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Τώρα είναι η ώρα για όλα τα άλλα κράτη να επιλέξουν πλευρά. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς άλλα παιχνίδια. Είτε τάσσεστε με τις δυνάμεις της ελευθερίας, είτε συνασπίζεστε με τον Μαδούρο και την καταστροφή» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε έναν νέο ηγέτη, τον Γκουαϊδό, στη Βενεζουέλα, ο οποίος υποσχέθηκε να οργανώσει εκλογές και να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε αυτήν την κρίσιμη συζήτηση, που έχει προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου. Για χάρη της Βενεζουέλας και της περιοχής, πρέπει να στηρίξουμε τον λαό της».

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Μαδούρο τον προειδοποίησε να μην δοκιμάζει την «αποφασιστικότητα» των ΗΠΑ και τον κάλεσε να  προστατεύσει, όπως οφείλει βάση των διεθνών συνθηκών, τους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στη Βενεζουέλα. Τον κατηγόρησε επίσης ότι κυβερνά «ένα παράνομο, μαφιόζικο κράτος».

Ο Πομπέο απευθύνθηκε και στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας, τις οποίες αρχικά είχε προτρέψει να ανατρέψουν τον Μαδούρο, ζητώντας «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», μετά τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που έκαναν λόγο για νεκρούς και τραυματίες στις διαδηλώσεις.