Κατάρρευση... Νέο ιστορικό χαμηλό για τουρκική λίρα

-

Η τουρκική λίρα σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό φτάνοντας στο 1:4,64 δολάρια σήμερα μετά από σχόλιο του οίκου Fitch. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δεν ενθαρρύνουν ιδιαίτερα τις αγορές και ο οίκος Fitch θεωρεί πως η κατάσταση στην Τουρκία θα επιδεινωθεί μετά τις εκλογές στην χώρα.

Ο οίκος αναφέρεται στις γνωστές δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν από το Λονδίνο ότι τα επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν χαμηλά παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την επισήμανσή του ότι θα αναλάβει ο ίδιος στενότερο έλεγχο της τουρκικής οικονομίας εφόσον επικρατήσει στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Μεγαλύτερη διάβρωση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής θα επιφέρει μεγαλύτερη πίεση στο κυρίαρχο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας. Ειδικά εάν συνεισέφερε σε ισχυρές εξωτερικές οικονομικές πιέσεις και στην υπονόμευση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ή υπονόμευσε την ευρύτερη αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας», αναφέρει ο οίκος.

Μετά την ανακοίνωση του οίκου η λίρα έπεσε στο 4,6494 πριν επανακάμψει, ελαφρά, στο 4,63 έναντι του δολαρίου, στο 5,49 έναντι του ευρώ και στο 6,25 έναντι της στερλίνας. Η λίρα έχει χάσει το 17% της αξίας της φέτος λόγω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.