Ποδαρικό από τα Κίτρινα Γιλέκα: έγιναν οι πρώτες αψιμαχίες

-
119

Οι πρώτες συγκρούσεις έχουν αρχίσει να σημειώνονται στο Παρίσι ανάμεσα στην αστυνομία και τα «Κίτρινα Γιλέκα». Στις όχθες του Σηκουάνα και στο ύψος του Δημαρχείου, οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι  απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων. Στα επεισόδια επενέβησαν και οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες CRS.

Στην πρώτη τους κινητοποίηση για το 2019 τα Κίτρινα Γιλέκα, μόλις δύο ημέρες μετά την σύλληψη ενός από τα πλέον προβεβλημένα ηγετικά στελέχη τους, κάλεσαν τους Γάλλους να πάρουν μέρος στην όγδοη πράξη της διαμαρτυρίας τους, σε μία προσπάθεια να ανασυνταχθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν καλέσει τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να συγκεντρωθεί στα συμβολικά σημεία των μεγάλων πόλεων της επαρχίας, ιδίως στο Μπορντώ, την Τουλούζη και τη Λιόν, αλλά και στο Παρίσι.

Στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν οργανωθεί δύο συγκεντρώσεις: μία που θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο, νωρίς το απόγευμα, με στόχο να διασχίσει τους δρόμους έως την Εθνοσυνέλευση και μία άλλη που έχει  οργανωθεί για τα Ηλύσια Πεδία, τα οποία υπήεξαν το επίκεντρο των προηγούμενων κινητοποιήσεων.

Από το πρωί, περίπου δεκαπέντε λεωφορεία των δυνάμεων της τάξης βρίσκονταν σταθμευμένα στην αρχή της μεγάλης κεντρικής λεωφόρου στο ύψος της Αψίδας του Θριάμβου, όμως εκείνην την ώρα παρόντες στο σημείο ήσαν μόνο λιγοστοί διαδηλωτές.

Το βράδυ της Τετάρτης, κοντά στα Ηλύσια Πεδία, είχε συλληφθεί ο εκ των επικεφαλής του κινήματος Ερίκ Ντρουέ και κρατήθηκε επί ώρες, προκαλώντας αγανάκτηση και οργισμένες αντιδράσεις των Κίτρινων Γιλέκων, που προειδοποιούν πως «η οργή θα μετατραπεί σε μίσος εάν συνεχίσετε, από το βάθρο σας, εσείς και οι όμοιοί σας, να μας θεωρείτε επαίτες».

Απέναντι στην αποφασιστικότητα των Κίτρινων Γιλέκων, η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μπενζαμεν Γκριβό να τονίζει πως «το κίνημα όσων έχουν παραμείνει ακόμη ενεργοί, έχει μεταβληθεί σε μία υπόθεση συνωμοτών που επιδιώκουν την εξέγερση και, στο βάθος, να ανατρέψουν την κυβέρνηση». Περίπου 3.600 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας θα βρίσκονται σήμερα επί ποδός σε όλη τη Γαλλία, πλαισιωμένα από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.