«Πόλεμο των Άστρων» φοβάται η Μόσχα

-
319

Την ανησυχία της Μόσχας για τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, εκφράζει το ρωσικό υπουργείο  Εξωτερικών, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή του ότι θα οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο ανταγωνισμό των εξοπλισμών στο διάστημα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής προσβλέπει στην αναβίωση της στρατηγικής του «Πολέμου των Άστρων» που ανέπτυξε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν την εποχή του Ψυχρού πολέμου, και κατά συνέπεια στην επίτευξη ολοκληρωτικής στρατιωτικής υπεροχής στον κόσμο, απειλώντας την ήδη εύθραυστη διεθνή σταθερότητα.

«Το περιεχόμενο του κειμένου (περί της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ-σ.σ.) δεν μπορεί να μην προκαλεί ανησυχίες. Διακατέχεται από πνεύμα αντιπαράθεσης και για μια ακόμη φορά επιδεικνύει την επιδίωξη της Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει ολοκληρωτική στρατιωτική υπεροχή στον κόσμο και τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ατιμώρητα σε οποιοδήποτε μέρος της υδρογείου στρατιωτικές επιχειρήσεις υπερασπιζόμενες τα συμφέροντά τους. Σ' αυτό το πλαίσιο το αμερικανικό έγγραφο συνεχίζει τη γραμμή, που ήδη διαπερνά την ανανεωθείσα από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «Στρατηγική εθνικής ασφαλείας» και το «Πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ουσία το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για την αναβίωση του «Πολέμου των Άστρων, που είχε διατυπωθεί την εποχή του Ψυχρού πολέμου, αφού όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι θέσεις που αφορούν τα σχέδια ανάπτυξης της αντιπυραυλικής άμυνας στο Διάστημα» καθώς «δίνεται το πράσινο φως να εγκατασταθούν μελλοντικά στο διάστημα οπλικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, που θα μπορούν να πλήξουν διάφορα είδη πυραύλων στο αρχικό στάδιο της εκτόξευσης».

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο καλεί την Ουάσινγκτον «να λογικευτεί και να εγκαταλείψει τις ανεύθυνες προσπάθειες να επανεκκινήσει σε υψηλότερο τεχνολογικά επίπεδο, το αλήστου μνήμης πρόγραμμα του «Πολέμου των Άστρων» του Ρέιγκαν.