Πομπέο για Τουρκία και Καραμπάχ: Κάποιες χώρες παρέχουν δύναμη πυρός σε πυριτιδαποθήκη

-

Ενώ αρμενικές και αζερικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε νέες συγκρούσεις σήμερα, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για τερματισμό των εχθροπραξιών που μαίνονται σχεδόν τρεις εβδομάδες για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέρριψε στην Τουρκία την ευθύνη για την αναζωπύρωση.

Ο Πομπέο δήλωσε πως η Τουρκία επιδείνωσε τη σύγκρουση παρέχοντας πόρους στο Αζερμπαϊτζάν. Χρειάζεται μια διπλωματική επίλυση μάλλον αντί «τρίτες χώρες να έρχονται και να παρέχουν τη δύναμη πυρός τους σε αυτό που είναι ήδη πυριτιδαποθήκη μιας κατάστασης», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο WSB Atlanta.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται αμιγώς από Αρμένιους και έχει αυτοανακηρυχθεί αυτόνομο εδώ και 30 χρόνια –μετά τον τελευταίο ιδιαίτερα αιματηρό πόλεμο στην περιοχή, ο οποίος κράτησε τέσσερα χρόνια.

Η Τουρκία έχει εξαπλασιάσει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς τον στενό της σύμμαχο, το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία, έχει στενές σχέσεις με αμφότερες τις πλευρές αλλά έχει στρατιωτική αμυντική συμφωνία με την Αρμενία. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια στην Κασπία Θάλασσα.

Η εκεχειρία είναι παρελθόν

Ο αξιωματούχους του αρμενικού υπουργείου Άμυνας Αρτσρούν Χοβχανισιάν δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε βομβαρδισμούς πυροβολικού εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον βορρά «περιφρονώντας πλήρως την ανθρωπιστική εκεχειρία». Πρόσθεσε πως αζερικές δυνάμεις απωθήθηκαν και υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν και πως αζερικές δυνάμεις ανέκτησαν το πλεονέκτημα κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τους αντιπάλους. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Το Μπακού κατηγόρησε επίσης το Ερεβάν για πυραυλική επίθεση στην Ορντουμπάντ στην αυτόνομη επαρχία Ναχιτσεβάν, μια περιοχή που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά περιβάλλεται από την Αρμενία και το Ιράν. Η Αρμενία αρνείται ότι διενήργησε τέτοια επίθεση.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέγραψε άλλες 29 απώλειες στρατιωτών, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 633 ο αριθμός των στρατιωτών του θύλακα που σκοτώθηκαν αφότου ξέσπασαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου. Το Αζερμπαϊτζάν δεν ανακοινώνει στρατιωτικές απώλειες. Το γραφείο του Αζέρου γενικού εισαγγελέα ανέφερε πως 47 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 222 έχουν τραυματιστεί.

Το Ναχιτσεβάν

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσίας το περασμένο Σάββατο, ουσιαστικά κατέρρευσε και η Τουρκία εμμένει στην άποψή της (όπως και ο Αζέρος πρόεδρος) ότι ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν οι Αρμένιοι παραδώσουν το Καραμπάχ. Εκείνο που συνέβη είναι ότι επί τριάντα χρόνια η ἁυτονόμηση του Καραμπάχ ήταν σιωπηρά ανεκτή, ενώ εδώ και 2 μήνες οι Αζέροι αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα «να ανακαταλάβουν τα εδάφη τους από τους τρομοκράτες». Και υπάρχει στη μέση άλλη μια παράμετρος που οι Τούρκοι και οι Αζέροι (αλλά και οι Ιρανοί) αποσιωπούν, ότι ο αντίστοιχος αζερικός θύλακας που ανήκε στην Αρμενία, το Ναχιτσεβάν, τελικά αφού εκδιώχθηκαν κακήν κακώς όλοι οι Αρμένιοι, ενώθηκε με το Αζερμπαϊτζάν. Όμως το Καραμπάχ τότε έμεινε ἑκτός συμφωνίας και ωφελήθηκαν μόνον οι Αζέροι που κατοχύρωσαν τον δικό τους θύλακα στη νοτιοδυτική Αρμενία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.