Πράγα: Τραυματίες σε διαδήλωση κατά των μέτρων - "Δεν είμαστε πρόβατα", έλεγαν

-

Επεισόδια σημειώθηκαν σε διαδήλωση στην Πράγα, με χιλιάδες διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσει τη διαδήλωση, στην οποία κάποια μπλοκ ζητούσαν την παραίτηση του νέου υπουργού Υγείας, του επιδημιολόγου  Ρομάν Πρίμουλα.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον επιτρεπόμενο.

«Διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αστυνομία χωρίς κανέναν λόγο», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Πράγας, Τόμας Λερτς, ενώ ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος επέρριψε την ευθύνη στο μπλοκ των χούλιγκαν που συμμετείχαν.

Περίπου 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Η υπηρεσία αντιμετώπισης επειγόντων ανέφερε μέσω του Twitter ότι παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε εννέα ατομα και άλλα τέσσερα διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο -δεν διευκρινίζεται αν επρόκειτο για διαδηλωτές ή αστυνομικούς. Πριν από τη συγκέντρωση αστυνομικοί είχαν συλλάβει 50 άτομα με πυροτεχνήματα, γκλομπ, σιδηροδροθιές και όπλα.

Στην Τσεχία έχουν καταγραφεί 170.000 κρούσματα και περισσότεροι από 1.400 θάνατοι από την Covid-19. Oι 1.000  από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν το τελευταίο δίμηνο γιατί μέχρι την άνοιξη η Τσεχία είχε πολύ λίγα κρουσματα, επειδή είχε εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα. Εν συνεχεία ήρθησαν τα μέτρα, αλλά από τα τέλη Αυγουστου άρχισε ραγδαία εξάπλωση και πλέον πεθαίνουν καθημερινά πάνω από 50 ασθενείς -σήμερα 69.

Ο Πρίμουλα κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι επιβαρύνουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Ως αποτέλεσμα, υποθέτω ότι θα έχουμε εκατοντάδες νέα κρούσματα», είπε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.