Πράσινο φως στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σύνταξη SLpress.gr
151

Την απόφασή τους να προσκαλέσουν την κυβέρνηση της πΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τονίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Συμμαχίας, στην δήλωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Οι ηγέτες των χωρών μελών επισημαίνουν παραλλήλως, ότι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας είναι η εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

"Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας", αναφέρει η κοινή δήλωση, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία επικροτεί την κυβέρνηση των Σκοπίων "για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία".

Προσθέτει επίσης ότι στην Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου είχε αποφασιστεί "ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην πΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών" και υπογραμμίζει ότι η πρόσκληση θα απευθυνθεί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Η Σύνοδος καλωσορίζει επίσης τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης της πΓΔΜ και την "ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", σημειώνοντας και "τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας". Τέλος αναφέρει ότι εκτιμά "την σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια".

Μονόδρομος η αλλαγή ονόματος

Νωρίτερα ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε επαναλάβει ότι η  πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα. χαρακτήριζε επίσης την συγκυρία ως «μοναδική ευκαιρία για το λαό της πΓΔΜ», προσθέοντας ότι «είναι δική τους η απόφαση».

Η δήλωση Στόλτενμπεργκ, όπως και οι αναφορές στην κοινή δήλωση της Συνόδου αποτελούν ένα μέσο πίεσης προς εκείνους που στο εσωτερικό των Σκοπίων αντιδρούν στην συμφωνία. Ο Στόλτενμπεργκ, μάλιστα το είπε ξεκάθαρα, έχοντας προφανώς το βλέμμα στο δημοψήφισμα, ότι αν ο λαός της πΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση Τσίπρα - Σχόλια Καμμένου

Στην βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονες αναφέρθηκε στην παρέμβασή του και ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή.

Σημείωσε επίσης ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στην ενσωμάτωση των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Επανέλαβε βέβαια και ο ίδιος ότι αυτή η ενσωμάτωση γίνεται  υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις και εφόσον αποτελεί απόφαση των λαών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πάνος Καμμένος ωστόσο δεν φαίνεται να αισιοδοξεί για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αφού θεωρεί ότι η βασική προϋπόθεση, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, εκτιμώντας ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή της πΓΔΜ, ούτε από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

«Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία», είπε ο υπουργός Άμυνας. Σε ερώτηση πάντως, για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ο κ. Καμμένος απάντησε ότι «όσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές», προσθέτοντας ότι αυτές «θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».