Προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ εμμέσως την προσχώρηση στην UNCLOS – Διεθνές Δίκαιο Θάλασσας;

Καμενόπουλος Σωτήρης
Προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ εμμέσως την προσχώρηση στην UNCLOS – Διεθνές Δίκαιο Θάλασσας;, Σωτήρης Καμενόπουλος

Στις 4 Ιουνίου 2019 και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στον πυρετό των εκλογών μία σημαντική απόφαση ελήφθη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πιο συγκεκριμένα η Διοίκηση του Αμερικανού Προέδρου κ. Τραμπ επισημοποίησε την Αμερικανική Πολιτική για τα Κρίσιμα Ορυκτά. Επιστημονικά σχόλια για τη συγκεκριμένη πολιτική υπάρχουν, αλλά αυτό δεν είναι θέμα του παρόντος άρθρου. Το παρόν άρθρο θα ασχοληθεί με ένα θέμα που άπτεται των ελληνικών εθνικών θεμάτων και πιο συγκεκριμένα αυτό της ΑΟΖ, ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο.

Η πρόταση της Αμερικανικής Διοίκησης αναφέρεται στα 35 κρίσιμα ορυκτά τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την ενδυνάμωση της Αμερικανικής οικονομίας και της Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ. Μεταξύ των 35 ορυκτών συγκαταλέγονται και οι σπάνιες γαίες.

Μία προσεκτική παρατήρηση τόσο στο κείμενο της πρότασης όσο και στον επίσημο ιστότοπο της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS) – η οποία ανάρτησε τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση – αναφέρεται ρητώς στο γεγονός ότι θα καταβληθούν προσπάθειες από την Αμερικανική Διοίκηση για την αξιοποίηση των κρίσιμων ορυκτών τα οποία βρίσκονται εντός της ΑΟΖ των ΗΠΑ!

Μάλιστα, ο ιστότοπος της USGS παραπέμπει στον επίσημο ιστότοπο του αμερικανικού Γραφείου Διαχείρισης της Ενέργειας των Ωκεανών (Bureau of Ocean Energy Management), και στον ιστότοπο της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών (National Ocean Service), η οποία αναφέρεται στην ΑΟΖ των ΗΠΑ.

Το μοναδικό σχόλιο που θα παρατεθεί στο παρόν άρθρο σχετικό με την προαναφερόμενη αποφασισμένη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι ότι εφόσον ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει την ΑΟΖ τους, τίθεται ευλόγως(;) ερώτημα εάν η παρούσα αμερικανική ηγεσία προαναγγέλλει εμμέσως την έναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην επικύρωση της UNCLOS.

Αυτό θα είχε προφανείς συνέπειες και για τις ελληνικές θέσεις σε μια περίοδο που η αμφισβήτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, από την Τουρκία, όπως αυτό ισχύει μετά την επικύρωση της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι (1982, Τζαμάικα / UNCLOS) και τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 1994, μετά τη συμπλήρωση των προβλεπομένων 60 επικυρώσεων από τα Κοινοβούλια των χωρών που την υπέγραψαν, έχει ξεφύγει από κάθε όριο…

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.defence-point.gr

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.