Προεδρικές εκλογές χωρίς αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

-

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του την Κυριακή σε μια εκλογική αναμέτρηση την οποία μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση και δεν αναγνωρίζεται από μεγάλο αριθμό ξένων χωρών.

Ο Μαδούρο είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών, αν και σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις το 75% των Βενεζουελάνων αποδοκιμάζουν την πολιτική του, με την καθημερινότητά τους να σημαδεύεται από ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αυξημένη ανασφάλεια αλλά και κόστος διαβίωσης. Ο κατώτατος μισθός φθάνει μόνο για την αγορά μισού κιλού κρέατος.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εξάλλου φύγει από τη χώρα. Πανεπιστημιακές έρευνες εκτιμούν σε 3 με 4 εκατομμύρια όλους όσοι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα μετά την εκλογή του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία το 1999.

Μόνοι αντίπαλοί του ο πρώην τσαβιστής Ενρί Φαλκόν και ο πάστορας Χαβιέρ Μπερτούσι. Και οι δύο διεκδικούν την ψήφο των Βενεζουελάνων που έχουν απογοητευτεί από τον 55χρονο Μαδούρο. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datanalisis, Μαδούρο και Φαλκόν ισοψηφούν, ενώ σύμφωνα με το Delphos ο απερχόμενος πρόεδρος συγκεντρώνει το 43% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 24% του Φαλκόν. Το ινστιτούτο Hinterlaces εκτιμά ότι ο Μαδούρο θα συγκεντρώσει το 52% των ψήφων, ο Φαλκόν το 22% και ο Μπερτούτσι περίπου το 20%.

Εκτός από την αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ομάδα της Λίμα -ένας συνασπισμός 14 χωρών της Αμερικής- καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μαδούρο και απορρίπτουν τις εκλογές, οι οποίες θεωρούν ότι δεν είναι δημοκρατικές, δίκαιες ή διαφανείς. Επίσης κατηγορούν τον Μαδούρο ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.