Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου: Κλειστείτε σπίτια σας, 22 πέθαναν σε λίγες ώρες

-

Έκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να παραμείνουν στα σπίτια τους απευθύνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που τονίζει ότι τα νοσοκομεία γονατίζουν και οι άνθρωποι πεθαίνουν δέκα-δέκα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος λέει ότι τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας λειτουργούν με βάση έκτακτο σχέδιο «κατακόκκινου συναγερμού εν καιρώ πολέμου». Ο ίδιος σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο, επισημαίνει: «Έχουμε πόλεμο κανονικότατο. Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι "άμαχοι" να κλειδαμπαρωθούν μέσα στα σπίτια τους. Να κάτσουν στο σπίτι τους για να μας βοηθήσουν. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι όπως φαίνεται στη συμπρωτεύουσα πλέον είναι φορέας ο ένας στους τρεις. «Είναι γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών στη Θεσσαλονίκη έχει προσβληθεί από τον covid-19», σημειώνει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον Real fm. «Ουαί και αλόμονο αν επεκταθεί η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα», σημειώνει ο ίδιος, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι εφεδρείες σε κλίνες και ΜΕΘ σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, είπε ότι «θα μας βοηθήσει πάρα πολύ κατά την περίοδο 2021-22 όμως διανύουμε την περίοδο 2020-21». Οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 888 μέσα σε μόλις 10 μέρες (οι 260 σημειώθηκαν από την 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα). Ο αριθμός ανεβαίνει αλματωδώς, καθώς 240 είχαν χαθεί σε όλο τον Οκτώβριο και  άλλοι 380 σε διάστημα 8 ολόκληρων μηνών...

Με C 130...

Ήδη από τη Θεσσαλονίκη εξοπλίστηκε C130 για αεροδιακομιδές στην Αθήνα επειδή πλέον τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας έχουν γεμίσει. Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα νοσοκομεία όλης της χώρας πάντως, καθώς μόλις το 29% των κλινών ΜΕΘ είναι κενές. Τραγική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μόλις των 11% των ΜΕΘ για τον κορονοϊό, που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι κενές, ποσοστό που σε απόλυτο αριθμό μεταφράζεται σε 16 κλίνες, σε σύνολο 148 κλινών.

Στα νοσοκομεία της Αττικής, από τις 206 ΜΕΘ-COVID, οι 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%). Ομως να σημειώσουμε ότι αν και προστίθενται  άρον-άρον ΜΕΘ, για δεκάδες από αυτές ειδικευμένο προσωπικό δεν έχει βρεθεί για να τις λειτουργήσει όπως πρέπει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.