Προς "μίνι" μεταρρύθμιση οδεύει η ευρωζώνη

-
Κλάους Ρέγκλινγκ: Θετικό παράδειγμα η Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκρίνουν σήμερα κατά την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών μία μεταρρύθμιση της ευρωζώνης λιγότερο φιλόδοξη από την ευρεία μεταρρύθμιση που είχε προτείνει το Παρίσι.

Αν και οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος, οι πιο τολμηρές ιδέες αποκλείσθηκαν, όπως η εισαγωγή του θεσμού του υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης ή η δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου» κατά το πρότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το πιο τολμηρό τμήμα του κειμένου που αναμένεται να εγκριθεί το απόγευμα θα είναι μία συμφωνία για την συνέχιση των συνομιλιών με στόχο την δημιουργία προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Ονομάζεται με επιφυλακτικότητα «δημοσιονομικό εργαλείο», ώστε να κατευνασθούν οι χώρες που εναντιώνονται στο σχέδιο, με επικεφαλής την Ολλανδία.

Τα μέτρα αποτελούν καρπό 18μηνων συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και η συμβιβαστική λύση επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή κατά τις ύστατες συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, αποδυναμωμένος από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων», μίλησε χθες για ένα συμβολικό βήμα προς μία περισσότερο ενωμένη Ευρώπη.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, η ενδεχόμενη θέσπιση προϋπολογισμού της ευρωζώνης, το ύψος του οποίου μένει να προσδιορισθεί, θα εγγραφεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχει ως στόχο να διευκολύνει την σύγκλιση μεταξύ των 19 χωρών μελών που συμμετέχουν στην νομισματική ένωση.

Το σχήμα απέχει πολύ από τη ιδέα του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επεδίωκε την θέσπιση κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα έπαιζε ρόλο σταθεροποιητικό βοηθώντας τις χώρες που έχουν υποστεί οικονομικό σοκ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.