Προσχέδιο συμφωνίας Ταλιμπάν-Αμερικανών για τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν

-

Σε ένα προσχέδιο συμφωνίας, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, κατέληξαν, σύμφωνα με πηγές των ανταρτών, οι  διαπραγματευτές των Ταλιμπάν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν σήμερα στο Κατάρ για τον τέταρτο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ οδεύει ήδη προς την Καμπούλ για να ενημερώσει τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες που κράτησαν έξι ημέρες.

Την ίδια ώρα πάντως, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που μετέφεραν οι πηγές των Ταλιμπάν, τόσο σχετικά με τη συμφωνία, όσο και με την επικείμενη άφιξη του Χαλιλζάντ στην αφγανική πρωτεύουσα.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά του επιμένουν ότι στο προσχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος διαρκεί 17 χρόνια, περιλαμβάνονται εγγυήσεις ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί ως «τρομοκρατική βάση» από την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος. Παραλλήλως ζητείται η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των Ταλιμπάν φέρονται έτοιμοι να ξεκινήσουν διάλογο με εκπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης, αφού βεβαίως  ανακοινωθεί η εκεχειρία, και να επιδιώξουν την ανάληψη ρόλου στην μεταβατική κυβέρνηση.

Στην σημερινή συμφωνία, την οποία επικαλούνται οι Ταλιμπάν, περιλαμβάνονται και άλλοι όροι, όπως η ανταλλαγή και η απελευθέρωση κρατουμένων ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές και η άρση της απαγόρευσης ταξιδιών στους ηγέτες των Ταλιμπάν που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.