Πρωθυπουργός Λιβάνου: Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν - Ίση με 4,5 Ρίχτερ η έκρηξη

-

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε απόψε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού» θα λογοδοτήσουν.

«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες», πρόσθεσε.

Ο Χασάν Ντιάμπ απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο.

«Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ασαφή παραμένουν τα αίτια, με βασικό σενάριο να σημειώθηκε έκρηξη σε αποθήκη "με εύφλεκτα και ασταθή υλικά".

Σαν σεισμός 4,5 Ρίχτερ

"Η έκρηξη που έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού απόψε ήταν ισοδύναμη με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανέφερε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας σε ανακοίνωσή του.

Ανεβαίνει εν τω μεταξύ συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων, ανάμεσα στους οποίους και δέκα πυροσβέστες που είχαν σπεύσει στην πρώτη έκρηξη και χάθηκαν στην δεύτερη. Έως και τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο επίσημος αριθμός των θυμάτων από την ισχυρότατη έκρηξη είχε φτάσει τους 50 και των τραυματιών, τους  2.750.

"Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι όλα γεμάτα με τραυματίες", ανέφερε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, ζητώντας να μεταφερθούν οι υπόλοιποι σε κλινικές των προαστίων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.