Ψάχνουν εναλλακτικές στο σχέδιο της Μέι

-

Πεθαμένο θεωρούν το σχέδιο της Μέι για το Brexit κορυφαίοι υπουργοί της, οι οποίοι, σύμφωνα με τους Times, συζητούν ήδη διαφορετικές επιλογές, ανάμεσά τους και ένα νέο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μέι, η οποία δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει να λάβει περαιτέρω διαβεβαιώσεις για το σχέδιό της από τους ηγέτες της ΕΕ, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει αντικρουόμενα αιτήματα των υπουργών της την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναφέρει μάλιστα ότι μια ομάδα υπουργών, ανάμεσά τους ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Άμπερ Ραντ, και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, υποστηρίζουν, αν και διστακτικά, ένα δεύτερο δημοψήφισμα, στην περίπτωση που όλες οι άλλες δυνατότητες θα έχουν εξαντληθεί.

Μια άλλη ομάδα, ωστόσο, στην οποία ανήκουν ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ιδιαίτερα ο Γκόουβ  τάσσεται υπέρ μιας στενότερης σχέσης με την ΕΕ μετά το Brexit, κάτι σαν αυτήν που έχει σήμερα η Νορβηγία.

Άλλοι υπουργοί, με κορυφαίο τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Δείχνουν έτοιμοι να πάρουν το ρίσκο για μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Στο υπάρχον σχέδιο, στο οποίοι έχουν συμφωνήσει η Μέι και οι ηγέτες της ΕΕ, αντιδρούν πάντως πολλοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς φοβούνται ότι κρατάει την Βρετανία εγκλωβισμένη στην τροχιά της ΕΕ. Η Μέι από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι αν απορριφθεί η συμφωνία της, τότε υπάρχουν μόνον δύο εναλλακτικές: ή να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς μια συμφωνία ή να μην αποχωρήσει καθόλου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.