Ψηφίστηκαν τα μέτρα για τους πληγέντες και οι κατεδαφίσεις εξπρές

-

Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές της, καθώς και η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων.

Η τροπολογία για την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε "παρών".

Η τροπολογία με τις "επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας", ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ που δήλωσε "παρών" και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε "όχι".

Ειδικά για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι πρόκειται για κατεδαφίσεις για τις οποίες εκκρεμούν ανεκτέλεστα πρωτόκολλα, σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα χαρτογραφημένα, αλλά και πρωτόκολλα που αφορούν ετοιμόρροπα κτίρια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, το πλαίσιο αυτό, το οποίο αποτελεί μεταβατική νομοθεσία έως ότου δημιουργηθούν τα κεντρικά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρεμβαίνει σε κραυγαλέες περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας. Επιτρέπει επίσης να γίνεται ταυτοποίηση αυθαιρεσιών από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης.

Σε ό, τι αφορά την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, που έχουν εκδοθεί για 2.500 δασικά αυθαίρετα και για περίπου 700 άλλα σε παραλίες στην Αττική, ο υπουργός ανέφερε ότι θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια, όπως νομοθεσία προστατευόμενων περιοχών, οικιστικές πυκνώσεις κ.λπ. Συμπλήρωσε επίσης ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση θα κρίνει ποια είναι εκείνα τα κτίσματα που χρήζουν άμεσης κατεδάφισης.

Ο υπουργός εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι από την Δευτέρα θα έχει στη διάθεσή του τα πρώτα 100 «προτεραιοποιημένα» αυθαίρετα, στα οποία θα σταλούν μπουλντόζες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.