Πως θα ψηφίσουν οι Τούρκοι

-

Πενήντα εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες αύριο στην Τουρκία, όπου σε στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου σταματά κάθε προπαγανδιστική εκδήλωση, όπως ορίζει το ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο. Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων είναι ήδη απαγορευμένη το τελευταίο δεκαήμερο πριν την εκλογική διαδικασία.

Μαζί με τους κατοίκους της Τουρκίας καλούνται να ψηφίσουν και άλλα τρία εκατομμύρια Τούρκοι του εξωτερικού σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Από αυτούς το ένα εκατομμύριο έχει ψηφίσει ήδη και οι κάλπες έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα, όπου θα ανοιχθούν στις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

Αύριο οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωϊ και θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα, όπως αποφάσιασε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Χθές ο Ερντογάν έκανε επτά ομιλίες και έδωσε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στις δυτικές χώρες και αγγίζει το 86%. Ο "σουλτάνος" ζήτησε από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, γιατί αυτό, όπως είπε, δείχνει την δύναμη της δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα η Τουρκία ξύπνησε σήμερα με μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην οποία συνελήφθησαν δεκάδες άνθρωποι σε συνολικά 31 πόλεις, με την κατηγορία ότι ανήκουν στο δίκτυο του Γκιουλέν. Στόχος της επιχείρησης είναι να συλληφθούν συνολικά 124 άτομα για τα οποία εκκρεμούν εντάλματα.

Εντωμεταξύ, οι δημοσκόποι μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων, κατέγραφαν ως πρώτο κόμμα με διαφορά, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό. Ανιθέτως έδιναν σε πτώση το νεοϊδρυθέν "Καλό κόμμα" της Μεράλ Ακσενέρ. Ωστόσο στις δημοσκοπήσεις δεν καταγράφηκε με σαφήνεια αν ο Ερντογάν θα καταφέρει να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, από τον πρώτο γύρο. Οι περισσότερες από αυτές αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50%, μέσα στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους, το οποίο ανάλογα με την έρευνα κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5%.

Το ενδιαφέρον στην αυριανή εκλογική διαδικασία στρέφεται στο αν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών και ο φυλακισμένος ηγέτης του Ντεμιρτάς, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 10% για να μπουν στην Βουλή, παράμετρος που θα καθορίσει και το ποιός θα έχει στην Βουλή την πλειοψηφία: Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;

 

 

 

 

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.