Quantcast
"Ανεξαρτοποιούνται" οι διοικητές του δημοσίου - Νομοσχέδιο για ιθαγένεια - slpress.gr

Ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο επιλογής των διοικήσεων του δημόσιου τομέα, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο, φέρνει σχέδιο νομου που παρουσιασε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Για να δομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, πρέπει να αλλάξουν πολλά», είπε. Και αναφερόμενος στις βασικές κατευθύνσεις, είπε ότι θα είναι η ουσιαστική τήρηση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας, σε εναρμόνιση προς τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και χωρίς να παραβλάπτεται η αρμοδιότητα του οικείου υπουργού για την τελική επιλογή.

«Στόχος είναι να αποσυνδεθεί η κυβέρνηση από τη Διοίκηση, μέσω της ανάθεσης κρίσιμων αρμοδιοτήτων στους γενικούς διευθυντές και στους υπηρεσιακούς γραμματείς των υπουργείων, αλλά τώρα πλέον και με την αξιοκρατική διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου», είπε.

Κριτήρια

Θα αποκλείονται εκ των προτέρων όσοι δεν μπορούν να διορισθούν ως δημόσιοι υπάλληλοι σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα. Η επιλογή θα γίνεται βάσει απαιτούμενων προσόντων συμμετοχής και δεν θα δίνεται προτεραιότητα σε υποψηφίους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως στους προερχόμενους από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Η προεπιλογή θα γίνεται από ειδική πενταμελή επιτροπή επιλογής στελεχών του Δημοσίου -με μέλη έναν αντιπρόεδρο ή σύμβουλο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού ως πρόεδρο, ένα νομικό σύμβουλο του κράτους, τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το γενικό γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης και το γενικό γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών. Η επιτροπή θα συντάσσει κατάλογο των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.

Η μοριοδότηση θα γίνεται βάσει τριών ομάδων κριτηρίων: εκπαιδευτικών, εμπειρίας και δομημένης συνέντευξης, τα οποία και θα μοριοδοτούνται σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις της διάταξης. Η τελική επιλογή θα γίνεται με απόφαση του οικείου υπουργού, μεταξύ των τριών υποψηφίων.

Η ιθαγένεια

Η εισήγηση Γεραπετρίτη έκλεισε με το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, η ρύθμιση εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ η έναρξη εφαρμογής για τις θέσεις που εκκενώνονται, τοποθετείται την 1η Οκτωβρίου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.