"Αποικία" το Γιβραλτάρ για την ΕΕ, οργή Λονδίνου

-

Η Βρετανία θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσβαση χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες της ακόμη και σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή της σε αναφορά της Ένωσης για το Γιβραλτάρ, στην οποία ο "Βράχος" χαρακτηρίζεται «αποικία».

Η αντιπαράθεση υπογραμμίζει τις εντάσεις που υπάρχουν για την περιοχή. Η Ισπανία εκμεταλλεύεται το Brexit για να εντείνει τις διεκδικήσεις της για τον «Βράχο». Ο νέος κανονισμός επιτρέπει στους Βρετανούς πολίτες να επισκέπτονται την ΕΕ χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου για μια περίοδο που φθάνει έως και τις 90 ημέρες ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ειδική συμφωνία αποχώρησης.

Εισάγει μια νέα διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που ζουν στη Βρετανία και εκείνους που είναι πολίτες του Γιβραλτάρ, μια Βρετανική Εξωτερική Περιφέρεια που ανήκει τώρα στην ΕΕ. Διπλωμάτες είπαν πως ο Βρετανός πρεσβευτής στην ΕΕ ήγειρε τις αντιρρήσεις του Λονδίνου στο θέμα σε μια συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ. Βρετανίδα εκπρόσωπος είπε: «Το Γιβραλτάρ δεν είναι αποικία και είναι εντελώς ανάρμοστο να χαρακτηρίζεται με τον τρόπο αυτό».

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πριν από λίγο ότι είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται το Γιβραλτάρ αποικία του στέμματος, καθώς είναι μέλος της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.