"Έφυγε" η Ζιλιέτ Γκρεκό

-

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η «μούσα των υπαρξιστών», η Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζιλιέτ Γκρεκό, που έγινε διάσημη ερμηνεύοντας τραγούδια του Λεό Φερέ, του Ζακ Πρεβέρ και του Σερζ Γκενσμπούρ.

Έσβησε  περιστοιχισμένη από τους δικούς της ανθρώπους στο πολυαγαπημένο σπίτι της, στο Ραματουέλ της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

«Το όνομά μου είναι Ζιλιέτ Γκρεκό. Δεν είχα ποτέ ψευδώνυμο. Γεννήθηκα κάποια εβδόμη του Φλεβάρη. Η μητέρα μου μού έχει πει πως την ημέρα εκείνη έβρεχε. Η βροχή βοηθάει όλα τα φυτά να μεγαλώσουν, ακόμα και τα δηλητηριώδη. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν μίζερα σε αισθήματα, πλούσια σε ανέσεις. Κάπως έτσι, παραδέρνοντας ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, γίνεται κανείς αμφισβητίας. Ο πατέρας μου ήταν Κορσικανός. Πέθανε 100 χρονών. Η μητέρα μου από το Μπορντό. Άντεξε, μαζί με την αδελφή μου, τις δοκιμασίες της Αντίστασης και των στρατοπέδων συγκέντρωσης...» είπε η ίδια για την ζωή της.

Η οικογένειά της κρατούσε και λίγο από Ελλάδα πάντως. Ο πατέρας της, ο Κορσικανός Gérard Gréco  ήταν ουσιαστικά απών και η μητέρα της από το Μπορντώ, ονόματι Ζιλιέτ Lafeychine, δεν αγαπούσε ιδιαίτερα την μικρή της. Αντιμετώπιζε την Ζιλιέτ ως ανεπιθύμητο παιδί και καμιά φορά την έλεγε "παιδί βιασμού"

Την μεγάλωσαν οι παππούδες της και η μητέρα ξαναπήρε αναγκαστικά τις δυο κόρες της πίσω, όταν αυτοί πέθαναν.

Η συνεισφορά της στο γαλλικό τραγούδι είναι κάτι περισσότερο από σημαντική. Λάτρεψε το στυλ των μποέμ και την κουλτούρα της μεταπολεμικής εποχής στη Γαλλία και σύντομα η αισθησιακή φωνή της ταυτίστηκε όχι μόνο με τη μουσική και τα τραγούδια τους, αλλά και για την σκέψη και τον τρόπο ζωής τους.

Ταυτίστηκε με το κίνημα των υπαρξιστών και αναδείχθηκε δίκαια η ιέρεια - σύμβολο για την μεταπολεμική γαλλική τέχνη και διανόηση.

Σύντροφος του Miles Davis, σύζυγος του Μισέλ Πικολί (παντρεύτηκαν το 1966, χώρισαν το 1977), αγαπημένη του Σαρτρ, φίλη του Μπόρις Βιάν και του Ζαν Κοκτώ, ερωμένη του Σερζ Γκενσμπούργκ, παντρεύτηκε και τον ηθοποιό Φιλίπ Λεμέρ με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί, μια κόρη. Είχε εραστή τον Αλμέρ Καμι και τον Σασά Ντιστέλ σύμφωνα με κάποιους βιογράφους της. Ο τρίτος της γάμος με τον πιανίσταt Gérard Jouannest κράτησε μέχρι το θάνατό του, το 2018.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.