“Η Ελλάδα έχασε 5 πολέμους κι όμως 5 φορές μεγάλωσε. Πώς γίνεται αυτό;”

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

«Από το 1830 η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα εδάφη της κατά πέντε φορές. Πέντε φορές έχασε τον πόλεμο, πέντε φορές κέρδισε έδαφος… Είναι απίστευτο! Πως το κάνει αυτό; Έχει πολύ καλή διπλωματία. Πρέπει να το παραδεχτούμε αυτό», είπε ο Τούρκος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Ο ίδιος εκφράζει το φόβο ότι αν η Άγκυρα συμφωνήσει σε διάλογο με την Αθήνα, αυτό θα σημαίνει νέες τουρκικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, το ελληνικό κράτος ασκεί επεκτατική πολιτική κι έχει αυξήσει τα εδάφη του κατά 5 φορές από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, παρόλο που χάνει τους πολέμους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η Ελλάδα όλο ζητάει

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν νότια της Κρήτης και τα οποία, όπως είπε. φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκίας σε ενέργεια για 572 χρόνια

Με το γνωστό του πάθος για την Ελλάδα, προσέθεσε:

«Τις αξιώσεις της Ελλάδας δεν πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε ως πρόβλημα. Η Ελλάδα συνεχώς απαιτεί. Από ποιον απαιτεί; Από εμάς. Αν δεχτουμε να μπούμε σε διάλογο, εκείνο που θα συζητάμε είναι το τι θα της δώσουμε»

Η Χάγη δεν μας συμφέρει, θα πάρει το μέρος της Ελλάδας

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί ισχυρίστηκε ακόμη ότι και η Κυπριακή Δημοκρατία με τις συμφωνίες ΑΟΖ που υπέγραψε με το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Αίγυπτο απέκτησε ουσιαστικά 4 φορές μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή από αυτή που της αναλογεί και εγκαλεί την τουρκική κυβέρνηση να κινηθεί και να συνομιλήσει αναλόγως και με τις 3 αυτές χώρες.

«Είναι απαραίτητο να συνομιλήσουμε με την Αίγυπτο. Πρέπει να συνομιλήσουμε επίσης με το Ισραήλ και να συμφωνήσουμε. Πρέπει να συνομιλήσουμε με τον Λίβανο. Αλλά με την Ελλάδα είναι αλλιώς», είπε. «Δεν πρέπει να διευθετηθεί νομικά το θέμα με την Ελλάδα μέσω Χάγης, γιατί εκεί οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν πολιτικών πιέσεων και συσχετισμών. Επομένως, στη δεδομένη πολιτική συγκυρία ευνοείται  η Ελλάδα. Αυτά είναι πολιτικοί μηχανισμοί. Κοιτάξτε, το Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο δεν είναι δικαστήρια που παράγουν νομολογία. Δεν μπορεί να επικαλεστεί ως παράδειγμα την απόφαση ενός άλλου δικαστηρίου. Και μέχρι σήμερα φαίνεται αυτό. Κατά 90%  λαμβάνει αποφάσεις με πολιτικές πιέσεις, με πολιτικό βάρος. Εμείς γιατί να διακινδυνέψουμε κάτι τέτοιο; Γιατί να πάμε να  κάνουμε παζάρια για ένα θέμα που έχουμε δίκιο;», υποστηρίζει.

 

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, που είχε μεγάλη ανάμιξη στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, αποστρατεύτηκε πριν από 3 μήνες επειδή συγκρούσθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Φέρεται να μεσολάβησε για να αναλάβει την προμήθεια καλωδίων για πυραύλους συγγενής τους και ότι μάλιστα τα καλώδια “βγήκαν” και ελαττωματικά. Ο Γιαϊτζί διέψευσε ότι είχε μεσολαβήσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι