“Ήταν προφανές ότι δεν συνέφερε την Ευρώπη η παραγωγή μασκών…”

Δεν ψηφίζει η Μαριέττα Γιαννάκου διάταξη για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών

«Ήταν προφανές ότι δεν συνέφερε την Ευρώπη η παραγωγή μασκών. Όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να βασίζεται σε άλλες χώρες, όπως στην Κίνα, η οποία- με το καθεστώς που έχει- είναι αμφίβολο αν θα διατηρήσει ανοικτά τα σύνορά της, την παραγωγή και τις εξαγωγές της και για πόσο διάστημα. Η απάντηση αφορά ΕΕ και ΗΠΑ.» είπε η βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου.

Μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη για την προσπάθεια επιστροφής στη λεγόμενη κανονικότητα στο πλαίσιο σεβασμού των δικαιωμάτων. Τόνισε ότι ΕΕ και ΗΠΑ- στο φώς των νέων εξελίξεων με την πανδημία- δεν μπορούν να βασίζονται σε άλλες χώρες, όπως πχ η Κίνα, για την παραγωγή μασκών, ενώ εκτίμησε πως θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό και την οικονομία.

Αναλυτικά, τα σημεία της συνέντευξης της κας Γιαννάκου:

“Η μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει τώρα αφορά στην επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα, εν μέσω φόβων-από κάποιους-για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μήπως δηλαδή, με το πρόσχημα των κανόνων της καραντίνας, διατηρηθούν, ενδεχομένως, ορισμένα μέτρα, σε επίπεδο πολιτικής. Όμως, άλλο η επιδημία και άλλο η πολιτική.

“Η ΕΕ περιλαμβάνει δημοκρατικές χώρες, διέπεται από κοινές αρχές και αξίες και έχει τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων κατατείνουν στην αποφυγή ακόμη μεγαλύτερων απωλειών και ταυτόχρονα στην εξεύρεση μεθόδων για ελαχιστοποίηση ακόμη και εξαφάνιση της επιρροής του covid -19 στη δημόσια υγεία. Αυτή τη στιγμή, ερευνητές και φαρμακευτικοί κολοσσοί διαγκωνίζονται σε έναν μαραθώνιο για εξεύρεση εμβολίου.”

“Άλλοτε, η παραγωγή και έρευνα του παραγομένου προϊόντος αφορούσαν τη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Πλέον έχουν πλέον προστεθεί η Ινδία και το Βιετνάμ. Επίσης, η παραγωγή μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων έχει μεταφερθεί στην Κίνα. Τους νέους πάρτνερς αποτελούν τώρα η Ινδία, η Βραζιλία, η Ν.Αφρική και η Ρωσία. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει η ΕΕ να διατηρήσει το κοινωνικό μοντέλο και τον χαρακτήρα της εν μέσω του υφιστάμενου, σκληρού ανταγωνισμού,στο διεθνές σύστημα.

“Ήταν προφανές ότι δεν συνέφερε την Ευρώπη η παραγωγή μασκών. Ομως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάποια πράγματα οφείλουν να καταστούν υποχρεωτικά στην ΕΕ, που δεν γίνεται να βασίζεται σε άλλες χώρες, όπως πχ στην Κίνα, η οποία- με το καθεστώς που έχει- είναι αμφίβολο τι μπορεί να γίνει αύριο, αν θα διατηρήσει ανοικτά τα σύνορά της, την παραγωγή και τις εξαγωγές της και για πόσο διάστημα. Η απάντηση αφορά ΕΕ και ΗΠΑ. Γιατί αυτά πρέπει να τα ξαναδούν”.

“Σε αυτή τη φάση είναι φυσικό να καταφεύγουν οι πολίτες στην προστασία του κράτους. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα. Έγιναν κινήσεις με στόχο να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις. Δεν ξέρω τί θα γίνει -περαιτέρω- για τον τομέα του Τουρισμού, καθώς πρόκειται για κύριο μέρος του ΑΕΠ και ουδείς γνωρίζει αν και πόσοι τουρίστες θα έρθουν τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα. Ίσως, με τη βοήθεια του καιρού, της ανόδου της θερμοκρασίας να υπάρξει μικρότερη διάδοση του ιού. Αλλά και ο εσωτερικός τουρισμός, λόγω του οικονομικού πλήγματος που έχουν υποστεί οι πολίτες, δεν δίνει ενδείξεις για κάποιο κύμα, έστω εσωτερικής προέλευσης”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι