"Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδιο για την Συρία..."

-
61
Κερδισμένοι και χαμένοι από την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία, Θεόδωρος Ράκκας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδιο όσον αφορά τη Συρία, την ώρα που τίθεται πλέον σε εφαρμογή η διαταγή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν τα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα, έκρινε ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό, ο Μπρετ Μακγκέρκ.

«Δεν υπάρχει σχέδιο για το τι μπορεί να έπεται», κάτι που αυξάνει τους κινδύνους για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς στο πεδίο, είπε ο Μακγκέρκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, μετά την αναγγελία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση των περίπου 2.000 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ από τη Συρία.

Όμως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σχέδιο», συνέχισε. «Αυτό αυξάνει την τρωτότητα των δυνάμεών μας. Αυξάνει τους κινδύνους για τους άνδρες μας επί του πεδίου στη Συρία και δημιουργεί χώρο για το ΙΚ», υποστήριξε. Ο πρώην απεσταλμένος σημείωσε εξάλλου ότι ένας «εταίρος» όπως η Τουρκία, σύμμαχος της Ουάσινγκτον στο NATO, δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ, όπως διαβεβαιώνει η Άγκυρα.

«Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», είπε ο Μακγκέρκ, χαρακτηρίζοντας δύσκολο το να αποσύρονται τα στρατεύματα και ταυτόχρονα να αναζητείται μια φόρμουλα για την αντικατάστασή τους από κάποιον άλλο εταίρο στον αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό. «Αυτό δεν είναι βιώσιμο σχέδιο», επέμεινε.