"Οι ΗΠΑ μπορούν να καταστρέψουν την τουρκική οικονομία..."

-
596

Η σύλληψη εδώ και έναμιση χρόνο του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Λευκό Οίκο. Για τον πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πενς, ο κληρικός έχει την ύψιστη προτεραιότητα, σημειώνει σε ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς. Η Άγκυρα απάντησε αμέσως με τις δικές της κυρώσεις. Η διαμάχη μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ απειλεί να κλιμακωθεί, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Εάν οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις κυρώσεις τους, θα επηρεαστεί και η τουρκική οικονομία.

Γιατί επιβλήθηκαν ξαφνικά κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς, τον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιουλ και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σάιλου;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Αμερικανοί ανέμεναν ότι ο Μπράνσον θα απελευθερωθεί και θα μπορέσει να ταξιδέψει πίσω στις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι δεν έχει συμβεί αυτό, ο Τραμπ βρίσκεται τώρα υπό μεγάλη πίεση. Οι σχετικά χαλαρές κυρώσεις, οι οποίες απλώς «παγώνουν» τα διεθνή περιουσιακά στοιχεία των δύο Τούρκων υπουργών, θα μπορούσαν συνεπώς να είναι μόνο η αρχή.

Εάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ επεκταθούν ενάντια στην Τουρκία, η οικονομία της χώρας απειλείται με οξεία κρίση. Επειδή η τουρκική οικονομική άνθηση έχει ημερομηνία λήξης. Τα προγράμματα οικονομικής τόνωσης των τελευταίων ετών, που χρηματοδοτούνται με πολλά δάνεια, πρόκειται να λήξουν.

Ως εκ τούτου, η τουρκική οικονομία απειλείται σύντομα με αστάθεια, με καταστροφικές συνέπειες. Εάν η οικονομική ισχύς επιβραδυνθεί καθώς οι τιμές στη χώρα συνεχίζουν να αυξάνονται, θα μπορούσε γρήγορα να προκληθεί ο λεγόμενος στασιμοπληθωρισμός -η οικονομία παραμένει στάσιμη και ο πληθωρισμός επιταχύνεται.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ έχει ήδη εκπονήσει νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα που δεν θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν ένα διεθνές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Τουρκία. Έτσι, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη αποσταθεροποίηση της τουρκικης οικονομίας σε χρόνο μηδέν.