"Τρίζει" η οικονομία του Ιράν και μαζί το καθεστώς;

-

Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα θρησκευτικό σχολείο σε μια επαρχία κοντά στην Τεχεράνη, έπειτα από πολλές ημέρες διαμαρτυριών κατά της δεινής οικονομικής κατάστασης στη χώρα, καθώς επίκειται η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Μετά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015 η Τεχεράνη βγήκε από πολλά χρόνια διεθνούς απομόνωσης, όμως φέτος η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή και να επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Οι Ιρανοί, που είναι εξαντλημένοι από την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα τους και η οποία τροφοδοτεί την οργή για το πολιτικό σύστημα, φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά την επαναφορά των κυρώσεων, σε μια συγκυρία μάλιστα στην οποία το ιρανικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας του σε διάστημα έξι μηνών.

Την Παρασκευή το βράδυ «περίπου 500 διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα θρησκευτικό σχολείο, προσπαθώντας να σπάσουν τις πόρτες του και να κάψουν αντικείμενα», μετέδωσε χθες Σάββατο το πρακτορείο Fars, επικαλούμενο τον διευθυντή του σχολείου Ιστεχάντ στην επαρχία Καράζ.

Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις. Οι αρχές δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για τις κινητοποιήσεις αυτές, όμως τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον συμβολικής σημασίας κτιρίων.

Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε μονομερώς τον Μάριο από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δηλώνει ότι επιθυμεί να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» στην Τεχεράνη μέσω των πρώτου γύρου κυρώσεων που θα επαναφέρει από τις 7 Αυγούστου αλλά και του δεύτερου στις 5 Νοεμβρίου.

Η πρώτη φάση των κυρώσεων θα αφορά τις οικονομικές συναλλαγές και τις εισαγωγές πρώτων υλών, καθώς και τις αγορές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της εμπορικής αεροπορίας.

Η δεύτερη φάση αφορά τον πετρελαϊκό τομέα, το φυσικό αέριο και την κεντρική τράπεζα του Ιράν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.