"Βελτιώθηκε" η λίρα μετά την αλλαγή φρουράς σε Κεντρική Τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών

-

Η τουρκική λίρα έκανε σήμερα το μεγαλύτερο ράλι της τελευταίας διετίας, με την ισοτιμία της να αυξάνεται σχεδόν κατά 6% μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση το Σαββατοκύριακο του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο νέος διοικητής Νάτσι Αγκμπάλ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά όλα τα μέσα πολιτικής για να επιτύχει τον βασικό στόχο της σταθεροποίησης των τιμών». Ο πληθωρισμός στην Τουρκία διατηρείται περίπου στο 12% όλο το 2020, ενώ στόχος ήταν να πέσει στο 5%. Τα κέρδη της λίρας αντέστρεψαν την πτώση της την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσε να χαλαρώσει την πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία και, συνεπώς, στον πληθωρισμό και στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Η ισοτιμία της λίρας ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 8,08 λιρών ανά δολάριο από το επίπεδο των 8,5445 λιρών την Παρασκευή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι μετά την ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος από την πτώση-ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Αύγουστο του 2018. Η λίρα ενισχύθηκε επίσης κατά 5% έναντι του ευρώ, στο επίπεδο των 9,6 λιρών ανά ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία αυτή είχε φθάσει στο υψηλό επίπεδο των 10,2 λιρών.

Η αναστροφή ακολουθεί την πτώση της λίρας κατά 30% φέτος εν μέσω της COVID-19, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.